Wereld Toilet Dag

b2276ddc29ca1a8dbb296fe7c3a20842

(buitenhuisje via hier)

 

Het aardoppervlak bestaat voor 70% uit water en 30% uit land. Als het om ecologisch, duurzaam en gezond leven gaat, dan gaat het over water. Deze blog die zich bekommert over onze planeet had eigenlijk beter ‘blauwsel’ geheten (of ‘appelblauwzeegroen’?).

 

Wereld Toilet Dag

Vorige zaterdag, 19 november, was het Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt het belang van degelijk sanitair en schoon water wereldwijd onderstreept. Het doel van Wereld Toilet Dag is om media, bedrijven, hulporganisaties en consumenten samen te brengen, aandacht te vragen voor het probleem en op te roepen tot actie. Het thema werd door de VN opgenomen als een milleniumdoelstelling.

In zijn geweldloze strijd voor een onafhankelijk Indië, in de jaren 40 van vorige eeuw, sprak Mahatma Ghandi al over de nood aan hygiëne en reinheid van het land. Sanitair was volgens hem belangrijker dan politieke onafhankelijkheid. De vervuiling van de Ganges, de heilige rivier die de zonden moet wegwassen, zag hij als een schande voor het volk, de religie en de wetenschap.

Vandaag hebben 2,4 miljard mensen nog steeds geen toegang tot een toilet. Een gebrek aan sanitair heeft een rampzalige impact op de gezondheid, veiligheid, de persoonlijke waardigheid, het milieu, onderwijs en de sociale en economische ontwikkeling in bepaalde regio’s.

Door gebrek aan toiletten in Afrika en Azië doen mensen hun behoefte vaak in struiken of in de buurt van riviertjes. Deze raken vervuild en besmet. Handen wassen is meestal niet mogelijk. Schoon drinkwater is niet overal voldoende beschikbaar. Het drinken van vervuild water is een belangrijke oorzaak van ziekte. Net zoals het eten van voedsel dat is bereid met vervuild water of met ongewassen handen. Goede informatie over hygiëne en gezondheid ontbreekt vaak.

Diarree, cholera, dysenterie, tyfus en hepatitis zijn slechts enkele voorbeelden van ziektes die kunnen worden overgedragen via water dat met menselijke ontlasting is vervuild. In Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië is diarree één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. Elk jaar sterven 800.000 kinderen aan diarree.

Toegang tot propere wc’s heeft een grote invloed op de economie van een streek en beïnvloedt de gezondheid en waardigheid, voornamelijk die van meisjes en vrouwen, op een cruciale manier. Mensen in landen waar geen degelijk sanitair is, eten en drinken vaak zo min mogelijk terwijl ze aan het werk zijn of op school zitten om te vermijden dat ze hun behoefte moeten doen in onveilige omstandigheden. Hun energiepeil is laag, ze worden vaker ziek en hebben meer risico om aangerand of aangevallen te worden. Vele jonge meisjes stoppen met school vanaf ze hun maandstonden krijgen omdat ze geen toegang hebben tot een private ruimte.

Een einde maken aan openbare ontlasting kan niet alleen het aantal ziekenhuisbezoeken doen dalen, maar ook kindersterfte doen afnemen en afwezigheidsdagen op school en op het werk terugdringen. Op die manier kunnen miljoenen bespaard worden.

 

Proper

Alhoewel een toiletbezoek voor ons een dagelijkse vanzelfsprekendheid is, blijft ook hier de zorg voor proper water belangrijk. In tegenstelling tot wat reclames ons willen laten geloven, zijn wc-eenden, geurblokjes, bleekwater, desinfecterende en andere giftige mengsels helemaal niet nodig om het toilet schoon te houden. Deze chemische producten zijn niet alleen duur. Ook productie, plastic verpakking en gebruik zijn erg vervuilend.

Echt proper wordt je toilet door regelmatig te poetsen met marseillezeep. Kalkaanslag is eenvoudig op te lossen met een bruisbad van azijn en zuiveringszout. Deze natuurlijke middelen zijn biologisch afbreekbaar, hebben een minimale impact op de natuur en zorgen voor een blinkend proper toilet!

 

Compost

Of zou je een compost-toilet durven overwegen? Bekijk in deze aflevering van ‘It’s not easy being green’ hoe de heerlijke familie Strawbridge een ecologisch buitenhuis bouwt!

 

 

Do you give a shit?

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie