The Ocean Cleanup!

(SYSTEM 001, met de bijnaam ‘Wilson’, The Ocean Cleanup)

 

Morgenavond, 8 september 2018, is het zover: de lancering van SYSTEM 001 van The Ocean Cleanup, onder leiding van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat. Deze oceaanopruimer moet de komende 5 jaar schoon schip maken met de drijvende vuilnisbelt in de Stille Oceaan. Dit gebied tussen Hawaï en Californië meet 3 keer zo groot als Frankrijk en is goed voor 80 duizend ton plastic, voor een groot deel verpakkingsmateriaal dat na éénmalig gebruik weggegooid werd. Het is de grootste ‘garbage patch’ van de 5 grote vuilnis-eilanden in de oceanen wereldwijd.

De voorbereiding nam 6 jaar in beslag met o.a. een aerial expedition die vanuit de lucht de grootteorde van de vervuiling in kaart bracht, een eerste test met een prototype op de Noordzee, oneindig veel schaalmodellen en technologische oefeningen. Een gedreven, internationaal team van wetenschappers, techneuten, ingenieurs, experten en sponsors hebben maar één doel voor ogen: 60 drijvers op de plastic soep en plastic-vrije oceanen tegen 2050.

De plasticvanger is een passief, energieneutraal en diervriendelijk systeem, 600 m lang en 3 m diep, dat het plastic opvangt in een lange drijvende arm via de natuurlijke beweging van de wind, de stroming en de golven. Op regelmatige tijdstippen wordt het opgevangen plastic opgehaald om aan wal gerecycleerd te worden.

Volg de lancering life vanuit San Fransisco morgen. Dan reist System 001 onderdoor de Golden Gate Bridge naar de Pacifische Oceaan waar de Great Pacific Garbage Patch zich bevindt. Wees getuige van de start van de grootste opkuis in de geschiedenis.

 

 

Het team van The Ocean Cleanup laat zich niet omverblazen door wat tegenwind van critici die vinden dat het project geen slaagkans heeft wanneer de reductie aan de bron niet wordt aangepakt. Waar wachten ze eigenlijk op?

Of het systeem wel bestand is tegen de golven, de wind, het zonlicht, het zoute zeewater en oceaandieren vragen ze zich bezorgd af. Daar komen we maar op één manier achter.

Zal de ‘opruimbaarheid’ van de oceanen, mensen niet onverschilliger maken over rondslingerend afval? Ja, deze vraag werd echt gesteld!

En zal het opgevangen materiaal wel van voldoende kwaliteit zijn om als grondstof te dienen? Boyan Slat geeft geen krimp achter zijn zonnebril van gerecycleerd oceaanplastic.

 

 

 

GOGOGO!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie