Zomer 2017. Plastic Free July.

 

Tijd voor actie! Wilma nodigt alle Gentse horeca-uitbaters, festivalorganisatoren en andere drinkgelegenheden vriendelijk uit om samen met zoveel mogelijk collega’s en vrienden De Grote Plastic Rietjes Actie te ondersteunen!

In navolging van onze Amerikaanse vriendinnen van The Last Plastic Straw, die een wereldwijde beweging op gang brachten van Miami, San Fransico tot London om het gebruik van plastic rietjes te bannen, willen we ook van onze geliefde stad Gent een rietjesvrije stad maken en de aandacht vestigen op het groot actueel probleem van wegwerpplastic onder het motto:

 

‘Geen (plastic) rietje voor Sofietje !’

 

Eén rietje per keer. Eén stad per keer.

 

De reclame voor frisdrank waarin een rietje voor Sofietje wordt gevraagd, mag (samen met de kinderjaren van Wilma, voilà, nu weten jullie het) voorgoed in de jaren 80 van vorige eeuw blijven. Vandaag de dag wordt de aandacht voor het probleem van wegwerpplastic steeds groter en dringender.

De wereld consumeert miljarden plastic rietjes per jaar! Honderden miljoenen per dag! Ze hebben een levensduur van 20 minuten waarna ze -onrecycleerbaar- voor een enorme, vervuilende afvalberg zorgen.

 

Stel: Gent telt 1000 drinkgelegenheden (festivals en Gentse Feesten niet meegerekend!)

Stel: die verbruiken gemiddeld 50 rietjes per dag voor 200 dagen per jaar.

Stel: een rietje weegt 1 gram

Dat zijn 10.000.000 rietjes per jaar, goed voor 10 ton plastic-rietjes-afval!

 

Alhoewel dit gewicht van twee grote olifanten maar een fractie van de totale plasticvervuiling uitmaakt (!), kan een rietjes-actie meehelpen om het bewustzijn over het plastic-probleem te vergroten en een mentaliteitswijziging te helpen versnellen!

 

Één rietje per keer. Eén stad per keer.

 

Plastic NOT so fantastic!

Plastic is afkomstig uit de aardolie-industrie die verantwoordelijk is voor enorme milieuvervuiling. De gebruiksduur van een plastic voorwerp is meestal erg kort. Als reactie op de wegwerpmaatschappij groeide de aandacht voor recyclage en hergebruik. Maar niet alle plastics kunnen gerecycleerd worden en ook het recyclage-proces is energieverslindend en schadelijk voor het milieu.

Bovendien is recyclage slechts een tijdelijke oplossing. Plastic blijft altijd bestaan. Het plastic dat niet verbrand of gerecycleerd wordt, vindt uiteindelijk zijn weg naar het milieu en eindigt in zee. In de oceanen drijven 5 enorme vuilnisbelten. De Stille Oceaan bevat zoveel plastic dat het de naam ‘de kunststof-archipel’ krijgt. Binnenkort bevatten de zeeën evenveel kilogram plastic als kilogram vis!

De onverwoestbaarheid van plastic is verwoestend voor de natuur. Jaarlijks veroorzaakt plastic afval verstikking en verstrikking van honderdduizend dieren. Nog een groter probleem vormen de microplastics. Plastic kan niet op een natuurlijke manier worden afgebroken. Grotere stukken desintegreren in microplastics. Hier laten deze onzichtbaar kleine deeltjes schadelijke stoffen vrij en binden zich met allerlei chemicaliën. Uiteindelijk komen ze in de voedselketen en in onszelf terecht.

 

Gelukkig zetten meer en meer organisaties zich in om het bewustzijn over plastic vervuiling te verhogen!

 

Wilma en de vogels willen de verfrissende drinkgelegenheden van Gent beleefd en enthousiast vragen om de natuur te steunen met een kleine actie en een groot gebaar.

 

Steun de rietjes-actie en word ‘een vriend van Sofietje’!

 

  1. Bied géén plastic rietjes (meer) aan aan uw klanten!
  2. Of bied rietjes alleen aan op vraag van de klant.
  3. Of bied papieren of roestvrijstalen rietjes aan.
  4. Print het bovenstaande logo van Sofietje af en maak het zichtbaar in uw etablissement! (of vraag logo en affiche op via wilmaendevogels@groensel.be)
  5. Mail Wilma en de vogels met de naam van je zaak en vervoeg je op de lijst van de ‘vrienden van Sofietje’! Word vriend van Sofietje op Facebook! Foto mag altijd!
  6. Ontvang applaus en bezoek van een groeiend milieubewust publiek!

 

Ook als klant kan je natuurlijk je steentje bijdragen door met een nieuwe gewoonte te beginnen en te bedanken voor een plastic rietje! En door deze actie leuk te vinden en te delen natuurlijk!

 

Volg de actie op de barricades van Facebook of aan de zijkant van de website.

 

Wordt vervolgd!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie