Seepje

(superschillen van Seepje)

 

Spendeer jij je ochtend ook liever in het bos dan aan de wasmachine? Dan zijn ‘de superschillen met ochtend in het bos geur’ misschien een goede troost. lk liet me onlangs verleiden door de heerlijke aroma’s en mooie verhalen van Seepje. Seepje maakt natuurlijke wasmiddelen en allesreinigers op basis van de Sapindus mukorossi vrucht uit Nepal. Na een paar wasjes ben ik helemaal overtuigd: met Seepje is je was en je huis (en je geweten) écht helemaal schoon! Een verfrissende welriekende, ontdekking!

 

Twee wasmannen

Het begon in 2013, toen Melvin en Jasper op televisie zagen hoe mensen in Nepal natuurlijke zeep maakten van de vruchtenschillen van de Sapindus mukorossi vrucht. Daar zit saponine in, een natuurlijke vorm van zeep, die vrijkomt wanneer de schillen in aanraking komen met water. De jongens kwamen in contact met Hari, een Nepalese schillenboer, en besloten hun studiefinanciering bij elkaar te schrapen om een eerste lading schillen richting Nederland te verschepen. Ze zagen een kans om hier mensen blij te maken met een wonderschoon product en tegelijkertijd de werk- en leefomstandigheden in Nepal te verbeteren. Bravo!

 

(Melvin en Jasper van Seepje)

 

Sapindus mukorossi

De Sapindus mukorossi vruchten groeien in overvloed aan bomen in- en rondom het Himalaya gebergte. Het gunstige klimaat in Nepal zorgt voor grote vruchten met veel zeep. Ze worden direct uit het wild geoogst. Het proces van oogst en verwerking is ecologisch gecertificeerd. Samen met de lokale schillenboer, wordt er werk gemaakt van goede en eerlijke werk- en leefomstandigheden.

 

(Seepje)

 

Meestal worden de bomen gekapt voor brandhout of plantages. De vraag naar de zeep-schillen voor een eerlijke prijs verhoogt de waarde van de bomen. Dit moet natuurbehoud stimuleren en CO2-uistoot (bijvoorbeeld door transport naar Nederland) compenseren.

 

(Seepje)

 

Plant-aardig

Seepje bevat alleen ingrediënten van plantaardige of minerale herkomst. Geen aardolie of chemische middelen. De zeep is hypoallergeen en 100% biologisch afbreekbaar of, in het geval van minerale stoffen, veilig oplosbaar in het milieu. De impact op het afvalwater belooft veel lager te zijn dan de meeste wasmiddelen.

 

 

De puur-natuur schillen zelf (gewoon neutraal of met een ‘ochtend in het bos geur‘ of een ‘zomerse vakantie geur’) zijn eenvoudig, herbruikbaar en composteerbaar! In het bijgevoegd kantoenen waszakje zijn een viertal schillen goed voor drie wasjes. Daarna kunnen ze gewoon HUP! mee in de gft-bak of HOP! op de composthoop. De noten zijn goedkoop en hebben ‘een erg naturelle uitstraling’. Toch vind ik de vloeibare variant van Seepje overtuigender.

 

 

 

(Seepje)

 

Het vloeibaar wasmiddel en de vloeibare allesreiniger bestaan uit extract van de schillen en andere schone ingrediënten, die zorgen voor extra waskracht en heerlijke (!) geuren die het hele huis opfrissen!

De schillen werken ook als wasverzachter en zijn te gebruiken voor alle soorten was, zelfs voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Kies uit vers geperste lentegeur of vrij en blij geur. Voor bont of wit. Poets met de zon op je bol geur en frisse mintjes geur! Mmmmh!

De zepen schuimen niet, maar zijn daarom niet minder doeltreffend.

Een helder overzicht van de ingrediënten vind je op de website. Ze zijn allen dierproefvrij!

 

Melkfles

De oorspronkelijke verpakking van karton voor de vloeibare zepen moest jammer genoeg door probleempjes met productie en kwaliteit vervangen worden. The next best thing: 96% gerecycleerd plastic van Engelse melkflessen! De wikkels die om de flessen heen zitten zijn van recycleerbaar karton.

De schillen zitten verpakt in een kartonnen doosje. Spijtig van het plastic zakje erin, maar dat is belangrijk om ze droog te houden. Team Seepje is druk bezig om hiervoor een duurzamer alternatief te vinden. Bravo!

 

 

 

Siza

Seepje werkt samen met Siza, een sociale werkplaats in Arnhem, waar 15 mensen met een lichamelijke en of geestelijke beperking met veel plezier alle Seepje schillen verpakken. Daarbij verzorgen ze ook alle webshop bestellingen en orders naar kleine winkels. Prachtig!

 

 

Ik zal het vloeibare Seepje zeker opnieuw kopen. Het is een heerlijke, milieuvriendelijke en vriendelijke zeep en krijgt voortaan een plaatsje in de top drie van mijn zeeplijst:

  1. Marseillezeep
  2. Savon d‘Alep
  3. Seepje.
  4. Marcel’s Green Soap
  5. Ecover

 

Enige ervaringen? Ook eens proberen? Hier vind je Seepje in jouw buurt.

 

En nu, HOP! het bos in voor wat zon op m’n bol!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

(geen sponsoring, alleen bewondering!)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie