Savon d’Alep

(foto via hier)

 

De geliefde, natuurlijke Marseille zeep is eigenlijk de achterkleindochter van de oermoeder der zepen die uit het oosten komt: Savon d’Alep. Al 4000 jaar worden de weldadige groen-bruine blokken ambachtelijk gemaakt volgens traditionele recepten, in de vele zeepmakerijen in Aleppo, de grootste stad van Syrië.

Het zachte water van de Eufraat, de uitstekende Syrische olijf- en laurierbesolie en het ideale klimaat om de zeep goed te laten drogen, maken dit zo’n uniek gebied. Via de handelsroutes naar Europa, Azië en Afrika werd de welriekende zeep wereldberoemd. In veel Arabische huishoudens is ze nog steeds de huis-tuin-keuken-zeep bij uitstek. Het zijn geurige stukken cultureel erfgoed.

 

Haar en huid

De Aleppo zeep dankt haar heilzame eigenschappen aan de twee ingrediënten: laurierbesolie en olijfolie. Het percentage laurierbesolie varieert van 5 tot 80 %. Hoe hoger het percentage, hoe duurder de zeep en hoe effectiever tegen huidaandoeningen als eczeem, acne en psoriasis.

De heerlijke, antibacteriële zeep kan je dagelijks gebruiken om het hele lichaam en het gezicht te wassen. Het is ook een uitstekend alternatief voor shampoo, een witmaker voor de tanden en te gebruiken als verfrissend gezichtsmasker. Heel geschikt voor de gevoelige huid, ook voor kinderen en baby’s (opgelet, piekt wel in de oogjes). Savon d’Alep reinigt wonden en zelfs vloeren en meubels. Het is een universele huishoudzeep.

 

Puin

Sinds de oorlog in 2011 begon, zijn de productie en handel in Syrië nog maar een fractie van die in de vooroorlogse jaren. De export is gereduceerd tot 10 procent. Dat geldt ook voor de ooit zo lucratieve zeepindustrie. De ene na de andere zeepfabrikant ging failliet, trok weg, stierf. Olijfbomen dienen nu als brandhout. De eeuwenoude zeepfabrieken liggen grotendeels in puin…

 

Hoop

Toen de zeep een tijdje geleden terug op mijn pad kwam in de stad, kwamen twee (wee)moedige, gelijkaardige verhalen naar boven.

(foto: Dille en Kamille)

zeep duurzaam

In de winkel hing een krantenartikel (Het nieuwsblad) over Najel; het verhaal van Mohamed Manar Najjar en zijn broer die het ‘groene goud’ op kleine schaal blijven produceren en uit het oorlogsgebied weten te smokkelen naar Frankrijk en de rest van de wereld. Eén broer is moeten uitwijken naar een veiliger dorp ten noord-oosten van Aleppo, de andere heeft zich in Frankrijk gevestigd. Een deel van de opbrengst gaat naar hulporganisaties in Syrië. Hun zeep heeft als enige het ECOCERT certificaat dat je verzekert van een ecologische fabricage, biologische grondstoffen en 100% bio-afbreekbaarheid.

Een andere, gelijkaardige familiegeschiedenis van Fateh Chehadeh en zijn broer wordt heel mooi beschreven in de Volkskrant door Marjan Bolwijn. Hun winkel in Frankrijk L’ame du savon d’Alep bewijst dat ‘de mooiste strijd die van het hart is’.

Dit filmpje toont de productie van Aleppo zeep in de fabriek van familie Chehadeh in betere tijden.

 

 

Hoe een blokje zeep in de badkamer een kleine, dagelijkse daad van verzet kan zijn. Als heerlijk zacht en milieuvriendelijk alternatief. Maar vooral als een sprankeltje hoop in donkerste tijden van menselijke en culturele tragedie.

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

(Merci S.)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie