Plastic? NOT so fantastic!

oz2-8-1024x682_plastiki

(The Plastiki)

 

Plastic is een van de belangrijkste onderwerpen als het om milieuvervuiling gaat. Dit is oud nieuws, maar jammer genoeg geen oud probleem. Het is niet zo makkelijk om een vrolijk beeld te vinden voor dit onderwerp. Maar ik kijk met bewondering naar een paar mooie mensen met hoopvolle ideeën en initiatieven.

 

Verwoestend onverwoestbaar

Plastic is de verzamelnaam voor veel verschillende soorten kunststoffen, afkomstig uit de aardolie-industrie. De productie van 300 miljoen ton per jaar, is verantwoordelijk voor enorme milieuvervuiling. De gebruiksduur van een plastic voorwerp is meestal erg kort. Als reactie op de wegwerpmaatschappij groeide de aandacht voor recyclage en hergebruik. Maar niet alle plastics kunnen gerecycleerd worden en ook het recyclage-proces is energieverslindend en schadelijk voor het milieu. Bovendien is recyclage slechts een tijdelijke oplossing. Plastic blijft altijd bestaan. Het plastic dat niet verbrand of gerecycleerd wordt, vindt uiteindelijk zijn weg naar het milieu en eindigt in zee.

In de oceanen drijven 5 enorme vuilnisbelten. De Stille Oceaan bevat zoveel plastic dat het de naam ‘de kunststof-archipel’ krijgt. Binnenkort bevatten de zeeën evenveel kilogram plastic als kilogram vis!

De onverwoestbaarheid van plastic is verwoestend voor de natuur. Jaarlijks veroorzaakt plastic afval verstikking en verstrengeling van honderdduizend dieren. Nog een groter probleem vormen de microplastics. Plastic kan niet op een natuurlijke manier worden afgebroken. Grotere stukken desintegreren in steeds kleinere, onzichtbare stukjes microplastic.

Maar ook kleine stukjes plastic uit verzorgingsproducten en uit synthetische kleding die niet tegengehouden worden door waterzuiveringsinstallaties, vinden hun weg naar de zee. Hier laten deze onzichtbaar kleine deeltjes schadelijke stoffen vrij en binden zich met allerlei chemicaliën. Uiteindelijk komen ze in de voedselketen en in ons terecht.

Ook bestaat bezorgdheid over de hormoonbeïnvloedende stof BPA of Bisfenol A aanwezig in plastic (verpakkingen).

Bekijk eens  Plastic Paradise van Angela Sun.

 

Plastic Soup

Danku, David Mayer de Rotschild (avonturier, milieuactivist en hoofd van Adventure Ecology) om jouw droom vorm te geven met de prachtige Plastiki expeditie. Een zotte en moedige reis rond de wereld, op een boot gemaakt van plastic flessen, om aandacht te vragen voor de vervuiling van de oceanen. 2010 is alweer een tijdje geleden, maar ‘the plastic soup’ blijft nog steeds een brandend actueel probleem!

(Een avontuur als matroos op de Plastiki is een van mijn favoriete dagdromen…)

 

21plastiki_ca0-articlelarge

(The Plastiki)

 

Meer en meer organisaties zoals o.a. The Plastic Soup Foundation en The Plastic Pollution Coalition zetten zich in om het bewustzijn over en de bestrijding van plastic afval in zee te vergroten. Het probleem kan niet langer genegeerd worden.

 

The Ocean Cleanup

Boyan Slat gelooft dat de opkuis van de oceanen mogelijk is. Zijn enthousiasme en daadkracht zijn bewonderenswaardig en aanstekelijk. Het prototype van zijn oceaanopruimer ging in juni in de Noordzee om het daar een jaar te testen en te evalueren. Tegen 2020 moet een enorm schoonmaakplatform met een lengte van 100 km uitgerold worden in de Stille Oceaan bij Hawaï. Lees alles over de nieuwe ontwikkelingen van The Ocean Cleanup.

 

boyan_slat_test_750

(The Ocean Cleanup)

 

 

Plastic Bottle Village

Ondertussen bouwt ook Robert Bezeau verder aan oplossingen voor het plastic probleem, met zijn Plastic Bottle Village. Hij toont dat afval een grondstof kan zijn. Voor het bouwen van nieuwe huizen, maar vooral voor een toekomst zonder plastic. Zou jij een plastic huis overwegen?

 

Stop plastic!

Deze initiatieven inspireren door een combinatie van mooie dromen en  grote daadkracht. Maar de echte oplossing is simpel en ligt bij onszelf. Stop plastic! Ik laat het ook deze ‘schone’ meneer graag nog eens zeggen:

 

 

Vele groensels

 

Wilma en de vogels

2 reacties

  1. Ik erger me aan de verpakkingen in de supermarkt.
    Vooral de verpakkingen in de beenhouwerij, heel veel plastiek
    en bakjes in isomo.
    Ik doe een poging vanaf nu om dit te vermijden.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie