O-lijf

Iedere morgen vertoef ik even in de Provence, in de schaduw van een noestige olijfboom, onder luid getjirp van de ‘cri-cri’ en snuif ik een bries Middellandse Zee, om me daarna weer gewoon in de badkamer te bevinden met mijn mooi stuk authentieke Marseillezeep. Ik kende de ouderwetse olijfzeep al langer, maar sinds kort houdt ze ons helemaal in de ban. We wassen er onze haren, lijven, kleren, het huis en de vaat (niet in de vaatwasmachine) mee. Je kan er zelfs je tanden mee poetsen! (Wie durft?)

Eenvoudig, ecologisch, veelzijdig. Ambachtelijk en krachtig. Zo sieren deze robuuste blokken nu onze badkamer en keuken. Eén schoonmaakmiddel voor het hele huishouden. De minimalist in mij wordt er helemaal euforisch van! En het ruikt zo lekker…naar Franse grands-mères die de lakens wassen in de rivier? Maar toch is de zeep weer helemaal hip. Want ze past perfect in de ecologische ommeslag die we dringend willen maken.

Savon de Marseille

Savon de Marseille is geen merknaam maar verwijst naar een specifieke manier van zeep maken, in en rond Marseille, met duidelijk omschreven grondstoffen. Wanneer in de 17 de eeuw de productie een grote bloei kent, werd het procédé bij Franse wet vastgelegd. Van de honderden zeepfabrieken bleven er na 1945 maar een 4-tal meer over, door de komst van synthetische zepen uit Amerika.

Vandaag kent de naam geen bescherming meer, waardoor de zeep in allerlei kwaliteiten te koop is en de herkomst van de ingrediënten niet altijd even zuiver. Hierdoor gaat de milieuvriendelijkheid vaak om zeep. Alleen met het label ‘Savon de Marseille’ ben je zeker van echte, natuurlijke Marseillezeep uit de Provence.

 untitled-png-foto-2                                                                                           

Marius Fabre

Na een klein onderzoekje naar grondstoffen, label en prijs, kies ik graag voor de Savon de Marseille van Marius Fabre. Deze zeep wordt al meer dan een eeuw gemaakt in Salon de Provence bij Marseille in Frankrijk, volgens een authentiek, traditioneel productieproces. Vandaag zetten de achterkleindochters van Marius Fabre het werk verder.

  (foto: Marius Fabre)

De natuurlijke Marseillezeep wordt gemaakt van olijfolie, zout uit de Camargue en water. Geen geurstoffen, dierlijke vetten, parabenen, conserveringsmiddelen of andere toevoegingen. Deze zeep is 100 % biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en niet getest op dieren.

untitled-png-foto-4

(foto: Marius Fabre)

Palmolie

In tegenstelling tot de bleke variant, bevat de donkergroene zeep geen palmolie. Palmolieplantages verwoesten regenwouden en schenden mensenrechten. En alhoewel er werk wordt gemaakt van ‘duurzame en eerlijke palmolie’, gebruik ik die gewoon liever helemaal niet. De (verre) herkomst ervan is moeilijk te achterhalen. Ook is het resultaat van het wassen zonder palmolie fantastisch genoeg om ons helemaal in te palmen!

Zacht en gezond

Marseillezeep is met haar ontsmettende eigenschappen en vitamine E zacht voor de huid en heel geschikt voor de probleemhuid en het reinigen van kleine wondjes. Rijk aan olie zorgt de zeep voor een goede hydratatie van huid en houten vloeren. Ook perfect te gebruiken als scheerschuim!

Eenvoudig en prachtig

Met Savon de Marseille kiezen we naast een schoon huis en een zachte huid, voor minder plastic afval, proper water, geen keuzestress in de winkel of duizend plastic flesjes in de douche. Zo eenvoudig en prachtig is dat! Waarom deden we dit eigenlijk niet veel eerder?

Bekijk hier eens een paar recepten met Marseillezeep.

Vele groensels,

Wilma en de vogels

(deze post is door geen enkele zeepfabrikant gesponsord, ik wil alleen mijn grote liefde voor Marseille zeep met jullie delen!)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie