No poo

tumblr_mqbuwnfxuo1s6z8dco1_500

 

Behalve als dat door Robert Redford ergens langs een rivier in Afrika gebeurt, is er geen enkele reden om je manen te wassen met zeep. Steeds meer aanhangers van de ‘no-poo-gemeenschap’ bewijzen dat een luxueuze haardos geen detergenten behoeft.

Zoals scheren wordt het wassen van de haren bepaald door culturele normen en individuele voorkeuren. De oorsprong gaat terug naar een Indisch gebruik van het wassen met zeepnoten en hibiscus, dat werd meegebracht naar Engeland tijdens de koloniale periode. ‘Shampoo’ is dan ook een leenwoord uit het Hindi. De eerste synthetische shampoo werd geïntroduceerd in de 1930’s. Dagelijks het haar wassen werd de norm vanaf de 1980’s.

 

Want jij en de natuur zijn het waard

Er zijn verschillende goede redenen om geen shampoo te gebruiken: gevaarlijke ingrediënten, milieuvervuiling, geldbesparing en een glanzend zelfregulerend resultaat.

Zoals veel andere ‘schoonheidsproducten’ zijn shampoos erg vervuilend. Niet alleen door de plastic flessen waarin ze verpakt worden. De chemische producten laten waterzuiveringsinstallaties op volle toeren draaien, wat erg energieverslindend is. Bovendien is het niet altijd mogelijk om alle vervuilende producten te verwerken (vooral in derde wereldlanden). Wist je dat het schimmelwerend product in antiroos-shampoos negatieve effecten heeft op algen en planten? Om nog maar te zwijgen over het probleem van micro-plastics!

Naast on-ecologisch, is het gebruik van shampoos simpelweg ongezond. Chemische additieven zoals natriumdodecylsulfaat, natriumlaurethsulfaat, triclosan en andere onuitspreekbare dingen, zijn heel gevaarlijk voor onze gezondheid. De schade die parfums en parabenen toebrengen is intussen wel bekend.

 

Met glans

De beste reden om geen shampoo te gebruiken, is het schitterend effect! Haarfollikels zijn perfect in staat om zelf het haar tiptop in vorm te houden.

Volgens aanhangers van de no-poo-methode verwijdert shampoo de natuurlijke oliën van de hoofdhuid, waardoor deze net méér olie zal produceren als compensatie, waardoor je nog meer met shampoo zult willen wassen… Regelmatig shampooën veroorzaakt op deze manier een vicieuze (winstgevende) cirkel.

De tijd die nodig is om de cyclus te doorbreken varieert van 2 tot 6 weken, afhankelijk van het haartype.

De meest pure vorm van de shampooloze methode, is het wassen met alleen water. Maar er zijn ook andere manieren om vervuilende, uitdrogende, gevaarlijke chemicaliën te vermijden, zoals bijvoorbeeld zuiveringszout, citroensap, appelazijn, kokosolie, honing, savon d’Alep, Marseillezeep,…

Neem hier en hier eens een kijkje voor wat meer inspiratie en experimenteer!

 

Wie durft?

 

Vele groensels

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie