Miswak

(foto: miswak op de markt via hier)

Een tijdje geleden ging ik op zoek naar de meest ecologische tandenborstel. Maar deze nieuwe vondst spant nu toch wel de kroon!

De miswak is een tandenpoetsstokje uit het hout of de wortel van de Salvadora persica (ook Arak, Miswak, tandenborstelboom of mosterdboom genoemd), een boom die groeit in droge gebieden in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Deze natuurlijke tandenborstel heeft een lange geschiedenis van meer dan 7000 jaar en is vooral populair in grote delen van de islamitische wereld. Het gebruik van de takjes werd hier volgens de overlevering aanbevolen door de profeet Mohammed.

De takjes met hun typische frisse smaak hebben ongeveer de lengte van een klassieke tandenborstel. Aan het uiteinde wordt een klein stukje schors verwijderd waardoor de binnenste verticale vezels een soort borsteltje vormen. Voor iedere sessie wordt een nieuw stukje afgesneden, tot het helemaal op is. Eén stokje is goed voor ongeveer zes poetsbeurten.

                   

(foto’s via hier)

Uit onderzoek blijkt dat het poetsen met de miswak heel gezond is voor het gebit omdat er schuurmiddelen, fluoride en andere stoffen vrijkomen die de mondhygiëne gunstig beïnvloeden. Het maakt de tanden witter, heeft een antibacteriële werking en gaat tandplak, gaatjes en tandvleesontsteking tegen. Het verticaal (i.p.v. horizontaal) borstelen zorgt ervoor dat er goed tussen de tanden wordt schoongemaakt. De vezelige stukjes hout worden dan ook door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen als het middel bij uitstek voor een goede mondhygiëne.

Lach je tanden bloot met dit verfrissende filmpje:

Naast de traditionele culturele waarde en de gezondheidseffecten van de miswak, is het een perfect ecologisch alternatief voor de plastic tandenborstel. Het stokje is 100 % biologisch afbreekbaar. Voor het poetsen heb je geen water en geen tandpasta nodig. Bovendien helpt het planten van de ‘tandenborstelbomen’ tegen woestijnvorming doordat ze goed gedijen in droge gebieden.

De miswak is een effectief, eenvoudig, plastic-vrij, natuurlijk, goedkoop, water- en zeepbesparend alternatief dat verwoestijning tegengaat. Als vervanging van de tandenborstel of als aanvulling voor extra witte tanden. En misschien ook een leuke gelegenheid om toch eens in dat Pakistaans hoekwinkeltje of die Marokkaanse kruidenier te gaan rondsnuisteren?

Eens proberen?

Enige ervaringen?

Wil je graag ecologisch poetsen, maar houd je het toch liever bij je vertrouwde tandenborstel? Vind inspiratie in Wilma’s Grote Tandenborstelshow!

Vele groensels,

Wilma en de vogels

2 reacties

  1. Heyla Wilma, ik ga op zoek naar dit leuke alternatief en probeer het uit na m’n middagmaal op’ t werk. Leuke tip merci 👍🙋🌺

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie