Le plastique, c’est pas chic!

(foto: ‘De Vulbak’ van de Proper Strand Lopers in Oostende, love it!)

 

Een wondermooie film, een Chinees afvalprobleem, een Europese Plastic Strategie, shampoo zonder korrels, Coca-Cola, een supere supermarkt, propere strandlopers, een flipflopboot, plastic soep en groene vrede… kruisten de afgelopen tijd mijn blikveld.

 

Plastic is een hardnekkige gewoonte geworden. Al bijna even onverwoestbaar als het materiaal zelf. Maar het is niet langer mogelijk om de blik af te wenden van de plastic tsunami die aan een topsnelheid (rotvaart) op ons afkomt. Overspoeld, opgeslokt, verstrikt, verstikt en vergiftigd, slaakt de zee een oorverdovende genadekreet!

Het bewustzijn over het plasticprobleem zwelt aan. Wie neemt het roer in handen om van koers te veranderen? Filmmakers, burgers, organisaties, media, bedrijven en overheden: alle hens aan dek!

 

Blue Planet II – BBC

Heb je al gekeken? In Blue Planet II zijn we getuige van de wonderlijke wilde onderwaterwereld, maar ook van de verwoestende menselijke impact op het leven in de diepe zeeën. Ons plastic heeft langs wereldwijde stromingen het hart van elke oceaan aangetast.

We hielden onze adem in, doken naar ongekende diepten, keken mee door de meest vernuftige waterdichte cameralenzen en lieten ons meevoeren door de ongeëvenaarde, prachtige stem van Sir David Attenborough (en in het Nederlands door het fraai geluid van Vic De Wachter).

 

 

U.K.

De Britse milieusecretaris Michael Gove zegt zo getroffen te zijn door het plasticprobleem getoond in Blue Planet II, dat hij zich haastte om een aantal maatregelen voor te stellen die de plastic vervuiling moeten tegengaan (zoals meer en beter recycleren en het verminderen van wegwerpplastic).

Onlangs kondigde Theresa May een plan aan voor het V.K. voor de komende 25 jaar om ‘vermijdbaar plastic afval’ te bannen.

Dit plan krijgt veel kritiek vanwege de vage term ‘vermijdbaar plastic’ (alle plastic is immers vermijdbaar), de afwezigheid van concrete reductiemaatregelen en een te lange termijn.

 

China

Sinds 1 januari accepteert China geen plastic afval meer uit de EU. Europa moet nu zijn eigen plastic rommel verwerken. Dat biedt een grote kans voor innovaties in de recyclingindustrie én geeft momentum aan het werkelijk invoeren van een reeks noodzakelijke maatregelen.

 

EU

Op 16 januari presenteerde de Europese Commissie de Plastic Strategy, waarmee de Europese Unie een ‘nieuwe plastic economie’ wil creëren en de plasticindustrie grondig wil reorganiseren. Er komen nieuwe eisen om al het plastic tegen 2030 herbruikbaar en makkelijk recycleerbaar te maken.

Plastic Soup Foundation vindt de strategie niet ambitieus genoeg en vraagt zich af wat de EU denkt te doen aan de toenemende plastic vervuiling van het milieu. Wanneer de nadruk ligt op “beter plastic” en niet op drastische vermindering van het algehele plasticgebruik, blijft de kans op lekkage naar het milieu groot. Bovendien is een tijdpad tot 2030 veel te lang!

 

Microplastic

In navolging van Zweden, Frankrijk, Finland, IJsland, Ierland, Luxemburg en Noorwegen en een aantal cosmeticaproducenten, zijn er nu ook in België plannen om microplastics te bannen uit schoonheids- en verzorgingsproducten.

Microplastics zijn kleine kunststofkorreltjes die behalve in tandpasta en shampoo ook in scheerschuim, zonnecrème, deodorant of scrubs voorkomen. Ze zijn onoplosbaar en niet biologisch afbreekbaar in water. Via het rioolwater komen ze terecht in de zee. Daar worden ze opgenomen door mariene organismen. Dat is een bedreiging voor het zeeleven op zich, maar als het gaat om vissen, mosselen of andere zeedieren die op ons bord terechtkomen, krijgen we  uiteindelijk ook een probleem in onze voedselketen. Jaarlijks belandt 35.000 ton van die korrels in zee.

Het Belgisch akkoord is een stap in de goeie richting, maar het is niet bindend. De plannen leunen sterk op vrijwillige medewerking van de industrie.

 

Coca-Cola

In oktober vorig jaar is Greenpeace een wereldwijde campagne begonnen om Coca-Cola op zijn bijdrage aan de plastic soup te wijzen en aan te dringen op een verantwoordelijke, duurzame koers. Steun de actie hier.

Onder toenemende druk lanceerde de frisdrankgigant op 19 januari een wereldwijd duurzaamheidsbeleid ‘World Without Waste‘. Het plan is om in 2030 de helft van alle verpakkingen uit gerecycleerde materialen te maken. Mogelijkheden om verpakkingen in te zamelen worden onderzocht.

Maar de ‘circulaire economie’ die Coca-Cola voorstelde, kreeg prompt een lijst ‘verbeterpunten’ van o.a. Greenpeace. De boodschap is duidelijk: produceer minder wegwerpplastic, ga over op statiegeld en stel ambitieuzere doelen.

 

Statiegeld

De actie #Back to sender (om zwervende drankverpakkingen terug te sturen naar de producent, per post of per hashtag), de snel groeiende Statiegeldalliantie en Recyclingnetwerk voeren de druk op om (plastic) zwerfvuil aan banden te leggen. Gisteren trad ook Stad Gent toe tot de statiegeldalliantie!

 

 

Geesten rijpen langzaam en stapjes in de goede richting worden gezet.

In afwachting van een streng wettelijk verbod op de productie van wegwerp-plastic, kunnen we al beginnen met opruimen: tijdens een loopje op het strand, of met een kleurige bootreis:

 

Proper Strand Lopers 

Proper Strand Lopers is een groep geëngageerde vrijwilligers die het strand in hun vrije tijd opruimen. Naast het delen van individuele opruimacties, organiseert Proper Strand Lopers ook opruimacties en sensibiliseert over het gevaar van afval in onze zee. Het begon met een Facebookgroepje van jogger Tim Corbisier die tijdens zijn loopjes op het strand vuilnis opruimde en daarvan foto’s publiceerde. Intussen zijn er al 2.000 leden en in hun eerste werkjaar ruimden de Proper Strand Lopers 41.000 liter afval op. Bravo!

Been there, done that, but didn’t buy the t-shirt yet? Steun hier!

 

Flipflopi

In navolging van The Plastiki, begint eind dit jaar de Flipflopi aan een lange zeereis naar een wereld zonder wegwerpplastic. De traditionele boot wordt gemaakt van gerecycleerd plastic afval (5 miljoen plastic zakjes en 200.000 flip-flops) en zal varen van Kenia naar Kaapstad om het plasticprobleem onder de aandacht te brengen.

 

(Flipflopi)

 

#Plastic Revolution!

 

Vele groensels,

 

Fijn weekend!

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie