Favorietjes

 

Géén plastic rietje voor Sofietje! Is er is een goed alternatief?

Een tijdje geleden trok Sofietje op avontuur langs vele drinkgelegenheden in Gent onder het motto ‘Géén plastic rietje voor Sofietje’ en veroverde zo al meer dan 100 vrienden die samen een voorbeeld willen stellen in de strijd tegen wegwerpplastic. Rietje per rietje, worden stapjes gezet om plastic te verminderen.

Sommigen nippen al lang gewoon aan het glas en anderen werden geïnspireerd door Sofietje om het plastic rietje per direct te bannen. Waar de ene ze toch nog op vraag van de klant wil blijven aanbieden, slurpt de andere aan plastic-loze alternatieven.

Ze was zo blij met de vele positieve reacties en de grote interesse in milieu-vriendelijke oplossingen! Hier bekijkt ze eens een paar alternatieven van dichtbij.

 

Polypropyleen? Neen!

Het probleem van polypropyleen rietjes ligt op verschillende vlakken. Zowel de productie, het vervoer, het gebruik én de afvalverwerking van plastic rietjes zijn niet milieu-vriendelijk. Willen we een goed alternatief vinden, dan moeten we met AL deze problemen aan de slag!

Afkomstig uit de vervuilende petrochemische industrie en vervolgens milieu-onvriendelijk getransporteerd, worden plastic rietjes na kort éénmalig gebruik weggegooid. Ze zijn niet recycleerbaar en veroorzaken een gigantische berg (zwerf)afval. Ofwel volgt energieverslindende, vervuilende ophaling en verbranding. Of ze komen in de natuur terecht met nefaste gevolgen voor het leven op het land en in de zee. Opnieuw en opnieuw. Miljarden keren per jaar.

 

Aan het langste strootje

Een milieuvriendelijk rietje biedt een oplossing voor zoveel mogelijk van deze problemen. Vele alternatieven richten zich op betere productie of afvalverwerking. Maar de grootste impact ligt op het vlak van ‘gebruik’.

 

Er zijn drie medailles te verdelen:

 

GOUD. Voor het rietje dat niet nodig is, voor op de leukste feestjes van allemaal!

ZILVER. Voor het luxe rietje dat niet weggegooid en dus hergebruikt wordt. (RVS)

BRONS. Voor het wegwerp-rietje van alles behalve petrochemisch plastic. (papier, riet, bamboe, ‘bioplastic’, suiker,…)

 

 

RVS

 

Roestvrijstalen rietjes staan chique en kunnen bij het ander bestek in de vaatwas. Ze zijn een leven lang herbruikbaar en de investering meer dan waard.

Juttu, Bol, Dille en Kamille, PIET Moodshop, Kudzu

 

 

PAPIER

 

 

Papieren rietjes gemaakt van hout, bij voorkeur van dichtbij en uit FSC bos. Weggooien bij restafval na eenmalig gebruik. Niet geschikt voor warme dranken.

House of MariePiet MoodshopVega DirectFonkelsDille en Kamille , Biodisposables, …

 

 

BAMBOE

Rietjes van natuurlijk bamboe uit Azië. Bamboe groeit snel, heeft weinig water en pesticiden nodig. De rietjes kunnen een tijdje hergebruikt worden en zijn wasbaar in de afwasmachine. Uiteindelijk vliegen ze bij het restafval, in de gft-bak of op de composthoop.

Kudzu, Bol, Koopeco, Bol, Bamboe DesignGreenjumpRietjesBionootjeBamboo EarthBambu Home,…

 

 

RIET

Echte ‘rietjes’, rechtstreeks van het veld.

Om éénmalig te gebruiken en daarna te klasseren bij restafval of compost.

Straw by StrawEcostrawz,…

 

 

SUIKER-RIET

 

 

Eetbare rietjes van suiker, gelatine en maiszetmeel. In verschillende smaken.

AVA

 

 

BIODEGRADEERBAAR

De term ‘biodegradeerbaar’ heeft voor de milieuvriendelijkheid van een wegwerpproduct zoals een rietje een overschatte waarde en is zelfs problematisch omwille van een aantal redenen:

 

Afval

Bamboe, rieten, papieren en bioplastic rietjes worden als milieuvriendelijk alternatief aangeprezen omdat ze ‘biodegradeerbaar’ zijn. Hiermee wekken ze de illusie na gebruik in het niets op te lossen, te verdwijnen in de natuur, geen enkel spoor na te laten, geen afval te veroorzaken, geen enkele impact te hebben, ‘zero waste’ te zijn. Niet alleen heeft ook het ophalen en het verwerken in compost-installaties en het afvoeren van compost zeer zeker zijn impact. Ook wordt hiermee alleen gefocust op het ‘afval-probleem’. De impact van het steeds opnieuw maken, vervoeren en verpakken van alle soorten wegwerp-producten wordt hiermee onderbelicht.

 

Zwerfvuil

Ook geeft het label ‘biodegradeerbaar’ de indruk dat het niet erg is om deze rietjes weg te smijten en in de natuur en in de zee te laten belanden, want daar lossen ze wel van zelf op. Hiermee wordt het probleem van zwerfafval geminimaliseerd en gezien als een probleem van het soort materiaal en niet als een probleem van gedrag en beleid.

 

Bioplastic

Om het etiket ‘biodegradeerbaar’ te verdienen, moet materiaal binnen een bepaalde, relatief korte tijd en in een bepaald milieu (in water of in de bodem) uiteenvallen in natuurlijke elementen. Alleen producten met het OK-biodegradable-logo geven de garantie volledig binnen de termijn af te breken in het aangegeven milieu (water, bodem, zee). ‘Biodegradeerbare’ bioplastic rietjes dragen zelden deze labels.

Het afbreken van ‘biodegradeerbare’ bioplastic rietjes is meestal niet gegarandeerd als ze in de natuur of in zee terecht komen, waardoor ze geen voordeel hebben op plastic rietjes. Er zouden vele jaren over gaan voor een ‘biodegradeerbaar’ bioplastic rietje in de oceaan zou zijn afgebroken.

Composteren is een speciale vorm van biodegraderen. Bioplastic is composteerbaar in een professionele composteringsinstallatie (gft-container) of thuis (op de hoop of in de bak), wanneer het een ‘OK-compost-logo’ bezit. Voor vele bioplastic rietjes, is dit niet het geval, waardoor ze bij het restafval moeten, bij de gewone plastic rietjes dus.

Maar zelfs al zouden ze wel OK zijn om te composteren, dan weet nog steeds niemand antwoord op de vraag: ‘Is industrieel composteren milieuvriendelijker dan verbranden met energierecuperatie?’

 

 

Verwarring

De term biodegradeerbaar bioplastic is verwarrend voor de consument. Er bestaan verschillende soorten bioplastic die op verschillende manieren verwerkt moeten worden. Door de verwarring komt afval op de verkeerde plaats terecht waardoor compostering en recyclage verstoord worden. Ook verschilt de reglementering voor het industrieel composteren van bioplastic van plaats tot plaats.

 

BIOGEBASEERD

Biogebaseerde rietjes zijn gemaakt van maisplastic, papier, bamboe, riet, tarwe, suiker … Niet van aardolie dus.

Hier geldt dezelfde kritiek als voor ‘biodegradeerbaar’. Met de term ‘biogebaseerd’ wordt maar één probleem aangestipt, materiaal. ‘Hernieuwbaar’ klinkt fris, goedkoop, oneindig en duurzaam. Maar zelfs al kiezen we hier voor zoveel mogelijk lokale, biologische gewassen of bomen uit FSC bossen, toch moeten we ons durven afvragen of het steeds opnieuw in productie brengen, transporteren, verpakken en weggooien van producten uit biogebaseerde of ‘hernieuwbare’ grondstoffen de impact waard is.

Ook betekent ‘biogebaseerd’ niet automatisch ‘biodegradeerbaar’. Lees meer over de verschillende soorten bioplastic.

 

If you can’t reuse it, refuse it!

Kortom, alle productie en alle soorten afval hebben impact. We kunnen deze alleen verminderen door ons gebruik aan te passen. Geen enkel wegwerpproduct is milieuvriendelijk. We moeten overwegen om het zonder te doen, sterk te minderen of te hergebruiken.

 

Besos,

Sofietje

 

(foto boven via Tin Roof Drink Community)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie