Borstelkop

 

Lamazuna

 

Bonjour,

J’ai une nouvelle BROSSE-A-DENTS-FRAMBOISE!

Het Franse ‘zero-waste-merk’ Lamazuna heeft een nieuwe, recycleerbare tandenborstel met vervangbare borsteltjes! De ontwikkeling heeft 1,5 jaar in beslag genomen aangezien ze ‘een tandenborstel van een hoogstaand ecologisch niveau’ wilden aanbieden.

 

Lamazuna

 

Vervangbaar

De houders worden geproduceerd in Frankrijk en bestaan voor 70% uit plantaardige ricinusolie en voor 30% uit bioplastic of plastic*. Ze zijn stevig en vochtbestendig en moeten jaren meegaan.

(*Op de Nederlandse website staat 30% bioplastic, op de Franse website staat 30% plastic. Enige nauwkeurigheid vind ik hier wel op zijn plaats, dus heb ik eens een vriendelijk mailtje gestuurd om te vragen hoe dat precies zit. Wordt vervolgd!**)

(**Ik kreeg vandaag nog antwoord; het gaat wel degelijk om een mix met 30% ‘gewoon’ (petrochemisch) plastic. Dit voor een betere vochtbestendigheid in de badkamer. Deze mix kan goed gerecycleerd worden. Foutje of een geval van ‘greenwashing’?)

De borstelkopjes zijn vervangbaar met één eenvoudige klik. Ze bestaan uit nylon borstelharen op een plastic (ABS) basis en worden geproduceerd in Italië.

 

 

 

 

Lamazuna

 

 

100% Recycleerbaar

Het sterkste punt van deze schrobber vind ik dat zowel de houder als de borsteltjes volledig recycleerbaar (niet bio-afbreekbaar) zijn!

Wist je dat in Frankrijk (en België?) ‘gewone’ verwerkingsinstallaties geen rekening houden met afval van minder dan 3 cm? De nylon borstelharen en de plastic kop glippen hier door de mazen van het net. Ook het plastic van de houders gaat in de afvalstroom verloren, wanneer bij het huisvuil geklasseerd.

Daarom werkt Lamazuna samen met recyclage-expert Terracycle, die alle teruggestuurde houders én borsteltjes zelf recycleert!

Binnenkort moet je op de website van Lamazuna een gratis verzendings-label vinden dat gedownload kan worden om de gebruikte houders (wanneer ze dan toch uiteindelijk versleten of kapot zijn) en borstelkopjes terug te sturen. Zo worden ze weer grondstof voor verschillende nieuwe toepassingen.

 

C’est fantastique, non?

 

Ik was jammer genoeg niet in Parijs om even in La Boutique binnen te wippen, dus bestelde ik een paar tandenborstels plus een lading vervangkopjes bij Kudzu (uit Brugge). Hier kan je kiezen uit 5 kleuren, soft of medium. Ze kwamen de volgende dag, netjes in kartonnen verpakking. Zijn we weer goed voor een jaar poetsen.

De borsteltjes klikken makkelijk in en uit en zitten goed vast om te schrobben. Het zijn stevige tandenborstels die aanvoelen alsof ze wel een tijdje kunnen meegaan. Ook onze kleine poetser is tevreden met haar nieuwe, gele aanwinst! Het is een echte grotemensentandenborstel en die vervangbare kopjes zullen weer een interessant verhaal opleveren op een volgende logeerpartij.

Met deze ecologische tandenborstel voelen onze tanden extra schoon!

(Voor de rekenaars, ahum. De prijs voor 1 tandenborstel is 7,30 euro, 1 vervangborsteltje kost 3,30 euro, de houder is dus 4 euro waard. Wanneer we onze borsteltjes om de drie maanden vervangen en de houder 4 jaar (hopelijk langer) houden, kost deze tandenborstel ons 3,55 euro per 3 maanden.)

 

Lamazuna

 

Wat denk je? Is de tandenborstel van Lamazuna de meest milieuvriendelijke in zijn soort? Is deze nieuwe uitvinding the next best thing?

 

 

Vele groensels,

 

Wilma en de borstelkopjes

 

(Binnenkort meer over bioplastic!)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie