Wheels of change

 

“Bicycling has done more to emancipate woman than anything else in the world.

I stand and rejoice every time I see a woman ride by on a wheel.”

 

Dit zijn de gevleugelde woorden van suffragette Susan B. Anthony (1896), die zich, samen met vele anderen, inzette voor politieke en economische vrouwenrechten, eind 19de eeuw.

In Wheels of Change (2011) fietst Sue Macy doorheen de geschiedenis van de tweewieler en toont ze hoe de opkomst van de fiets een gelegenheid was om vrouwelijkheid te herbekijken.

Wanneer de fiets rond begin vorige eeuw haar moderne gedaante kreeg van twee gelijke wielen, banden met lucht en kettingaandrijving met voetpedalen, kende zij een grote populariteit in Amerika en Europa. Dure paarden maakten nu plaats voor onderhoudsvriendelijke en gehoorzame stalen rossen.

De fiets bracht betere wegen en een grotere mobiliteit maar vooral ook enorme culturele veranderingen. Fietsen voor vrouwen werd door de heersende mannelijke moraal als aanstootgevend en zelfs gevaarlijk en ongezond beschouwd. In werkelijkheid heerste de angst voor de veranderende sociale rol en de nieuwe vrijheden van echtgenotes en dochters. Dit kon niet verhinderen dat velen massaal hun vleugels spreidden en een nieuwe wereld van sociale en economische onafhankelijkheid tegemoet fietsten.

Om comfortabel en veilig te kunnen pedaleren moest ook de tenue aangepast worden. Het was tijd om verstikkende korsetten, zware rokken en lange mantels af te werpen in ruil voor lichtere kleding. Kortere rokken en zelfs losse broeken kwamen in de mode. Vrouwen namen nu het recht om zelf te kiezen: politiek, sociaal én vestimentair.

 

(foto: Julia Obear, fietskoerier voor de National Woman’s Party, Washington D.C. 1922, via hier)

 

Bedankt Sue Macy voor deze heerlijke bevrijdende rit doorheen de tijd!

Maar dank ook aan Leah Missbach Day van World Bicycle Relief voor haar voorwoord in het boek dat ons niet laat vergeten dat de fiets nog steeds voor velen van onschatbare waarde is op de weg naar vrijheid en onafhankelijkheid en belangrijke toegang kan bieden tot gezondheidszorg, opleiding en werk.

 

 

Vele organisaties (Bikes Without Borders, Wheels of Change International, …) zetten zich in om verder aan de geschiedenis van vrijheid te schrijven door fietsen te brengen naar plaatsen waar ze het meest nodig zijn. De fiets is het vervoermiddel bij uitstek om vrouwen en gemeenschappen in vervoering te brengen.

 

Vele groensels,

 

Vrolijke vrouwendag,

 

en de wind vanachter,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie