Velobaar

(foto via hier)

 

Fietsers kunnen altijd wat extra steun gebruiken! Wanneer het licht op rood springt, is het snel zoeken naar een paal, verkeerslicht of opstapje om niet te moet afstappen en straks weer vlot en elegant uit de startblokken te kunnen schieten…

Wie goed rondkijkt in de stad, ziet overal gladgeboend metaal op de plaats waar fietsers hun handen vastgrijpen. Mikael Colville-Andersen noemt dit ‘Bicycle Culture Buddhas’, naar analogie met de vele gladgeaaide blinkende Buddha-buiken…

 

        

(foto’s: Copenhagenize)

 

In Denemarken is men sterk in fiets-antropolgie en wordt infrastructuur zoveel mogelijk afgestemd op het gedrag en de noden van tweewielers. Sinds een jaar of zeven sieren deze voeten-en-handen-steunen vele kruispunten in Kopenhagen. Met dit opschrift kan je dag toch niet meer stuk:

 

‘Hallo fietser! Hier vind je steun en bedankt om te fietsen in de stad!’

 

      

(‘verfrissende’ foto’s: Copenhagenize)

 

‘Copenhagenize’ is niet voor niets een werkwoord voor het ‘verfietsen’ van een stad!

Geïnspireerd door het Deense voorbeeld, zijn sinds kort ook in West-Vlaanderen de eerste ‘velobaars’ een feit. Onder het motto ‘velobaar, uw steunpilaar’, kan je schepen van Mobiliteit Axel Weydts suggesties doorgeven voor nieuwe velobaars in Kortrijk. Kortrijkenize! Bravo!

 

Zo eenvoudig en geniaal! Ik word er helemaal vrolijk van en droom al van een paar plaatsjes waar zo’n velobaar niet zou misstaan in mijn stad!

 

Enige voorstellen?

 

Vele groensels,

 

En Happy Summer!

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie