Traag

tumblr_o7zq29xtej1v1vxpfo1_500

(Foto boven via hier)

 

Deze post werd -onbedoeld maar geheel toepasselijk- een dag later gepubliceerd dan voorzien.

 

Maan-dag. Sta je vannacht op om de ‘spectaculaire’ supermaan te bewonderen? Door haar elliptische baan staat de maan niet altijd even ver van ons. Straks kunnen we opkijken naar een exact volle maan, die op het dichtst mogelijke punt bij de aarde staat (op 356.509 kilometer). Astronomen rekenden uit dat het sinds 1948 geleden is dat we er nog zo één konden zien schitteren. Als je deze mist, moet je wachten tot 25 november 2034.

Zoals de supermaan komt wanneer de supermaan komt, zo komt alles op haar eigen tijd.

 

It’s ready when it’s ready

Dat vindt ook Geir Berthelsen, de oprichter van The World Institute of Slowness. Hij pleit voor een ‘slow planet’, met traagheid als een vergeten maar waardevolle dimensie van tijd. Omdat alles zijn eigen wetmatigheden van tijd kent, heeft het meestal geen zin om ons te haasten. Appelcider is immers klaar wanneer appelcider klaar is.

Het gaat niet over te laat komen, luieren of kansen laten liggen, maar over de oefening om een evenwicht te vinden tussen rust en actie en het zoeken naar het juiste ritme van de dingen. In veel gevallen is dat ritme veel trager dan ongeduld ons vaak doet geloven. Volgens Geir moeten we problemen oplossen en kwaliteit nastreven door traag en grondig te zijn. Te wachten. De ziel te vinden. In navolging van de bouw van het Romeinse Rijk kan traagheid op alle levensdomeinen worden toegepast.

Waarom snel zijn als het traag kan? En als je je toch moet haasten, haast je dan langzaam…

Bekijk eens zijn ‘trage film’.

 

Slow Food

De Slow Movement focust op het vertragen van het levenstempo. Het begon met het protest van Carlo Petrini tegen de opening van een McDonald’s restaurant in Rome in 1986. Dit was de start van de Slow Food beweging tegen het gebruik van kunstmest, genetische manipulatie, pesticiden, versneld kweken, groeihormonen, intensief voederen, wegwerpcultuur en snel, ongezond, onderweg eten….

 

Cittaslow

Na verloop van tijd groeide deze beweging uit tot een subcultuur op vele andere gebieden. Paolo Saturnini, gewezen burgemeester van Greve in Chianti in Toscane, Italië, richtte Cittaslow op, een organisatie voor ‘trage (kleine) steden’. Door het snelle verkeer in de binnenstad te beperken, het lawaai te verminderen, plaatselijke boeren en winkels te ondersteunen en ‘trage beroepen’ in de kijker te zetten, moet de leefbaarheid in de stad groter worden.

Kleinschaligheid, duurzaamheid en diversiteit bepalen nu het tempo op steeds meer plaatsen wereldwijd.

 

Lof der Traagheid

Carl Honoré onderzoekt (o.a. in In Praise of Slow, 2004) onze race tegen de klok en hoe ‘de trage filosofie’ op elk gebied van het menselijk leven kan worden toegepast. Hij lanceerde de term ‘Slow Movement’ als alternatief voor het oppervlakkige, inefficiënte kortetermijndenken. Hij bekritiseert het materialisme dat de wereldeconomie opjaagt en pleit voor aandacht voor het hier nu. De tijd die geld is, heeft ons ingehaald, met rusteloosheid, depressie, inefficiëntie, burn-out en overconsumptie,… tot gevolg.

Doe de speed check!

 

Tempo Giusto

De Slow Movement is een wereldwijde, groeiende gemeenschap van mensen die elk op hun manier de traagheid beoefenen. Het zoeken naar ‘de juiste tijd’ is een culturele revolutie tegen het idee dat sneller altijd beter is.

Trage opvoeding bant volgeplande agenda’s en verstikkende ‘helikopter-ouders’. Trage geneeskunde heeft aandacht voor de wisselwerking tussen lichaam en geest en maakt tijd voor mentale gezondheid en grondige diagnoses. Trage wetenschap onderzoekt vrij van publicatie-druk. Trage mode kleedt eerlijk, duurzaam en kwaliteitsvol. Bij traag reizen zijn de weg en ontmoetingen belangrijker dan de eindbestemming. Traag management stelt mensen voorop en neemt tijd voor grondige langetermijn-beslissingen. Traag leven is zoeken naar de ideale polsslag, diepgang, waarde, rust, respect, duurzaamheid en kwaliteit op lange termijn.

 

Piano piano

Alhoewel het woord ‘onthaasten’ bij ons al sinds de jaren 1990 in zwang is, lijken we maar traag uit onze tijdsarmoede te komen. We zouden wat kunnen leren van de ‘African Time’. Een term die vaak pejoratief gebruikt wordt, maar -voor zover ze echt zo eenvormig bestaat- ons wel eens doet stilstaan bij wat ‘vooruitgang’ echt betekent…. In Binta y la Gran Idea, brengen Europese (/westerse) ideeën over tijd, gesymboliseerd door een Zwitsers polshorloge, een Senegalese visser op een groot idee.

 

 

Hopen op helder weer vannacht,

 

Vele groensels,

 

En zoals mijn Opa altijd zegt (niet voor niets in het Italiaans?): ‘piano piano’

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie