Smooth operators

 

Duurzame mobiliteit in het tele-verkeer betekent bellen voor het goede doel, met een eerlijke foon.

Met wie bel jij?

 

H(ello)!

Met Ello Mobile kunnen we zelf iedere dag een beetje wereldverbeteraar zijn. Deze Belgische gsm-operator schenkt namelijk al haar winst aan het goede doel! De opbrengst van het gsm-verkeer gaat integraal naar organisaties en projecten die zich inzetten voor een betere wereld. Met het geld dat je toch al betaalt voor elk gesprek en elk sms’je, koop je via Ello Mobile bijvoorbeeld een stukje van een levensnoodzakelijke waterput in Guinee-Bissau, een waardevolle strook natuurgebied in Limburg of een mobiel schooltje in Zuid-Amerika. Acht projecten werden gescreend en geselecteerd door een onafhankelijke jury van experten, aangeduid door de Koning Boudewijnstichting. Je bepaalt zelf welke projecten de winst van Ello Mobile ontvangen.

Je betaalt hiervoor niet meer dan bij andere maatschappijen.

Ello Mobile bestaat alleen virtueel, zonder personeel en zonder dure winkels. De lage werkingskosten houden de winst zo hoog mogelijk. Sinds 2006 heeft zij 1 miljoen euro winst kunnen investeren in goede doelen!

 

 

BRAVO voor de oprichters Serge Van de Zande en Onno Hesselinck en alle klanten van Ello!

 

Fairphone

Met een mobiele telefoon heb je de wereld in de hand. Niet alleen omdat je met je Global System for Mobile communications naar overal kan bellen. Er gaat ook steeds een heel globaal traject achter schuil waar we eigenlijk maar weinig bij stilstaan!

Het Nederlands initiatief Fairphone wil dit complex verhaal zo transparant, duurzaam en eerlijk mogelijk maken op vlak van productie, gebruik en verwerking. Wat begon als een campagne om de aandacht te vestigen op conflict-vrije grondstoffen, resulteerde in een echte eerlijke mobiele telefoon. Fairphone focust zich op goede arbeidsomstandigheden, conflictvrije mineralen, duurzaam ontwerp, herstel, hergebruik en recyclage.

Grondstoffen als tantalium, tin, goud en wolfraam zijn mineralen die vaak via oneerlijke praktijken ontgonnen worden. Ze komen veelal uit mijnen die in de greep gehouden worden door gevaarlijke gewapende groepen in conflictgebieden zoals de Democratische Republiek Congo en Rwanda. De arbeidsomstandigheden zijn er meestal onmenselijk. Bovendien vernietigt de illegale mijnbouw grote stukken Afrikaans regenwoud.

Fairphone gaat hier niet mee akkoord en investeert in verantwoorde mijnbouw in deze kwetsbare regio’s.

Het filmpje van een bezoek ter plaatse opent de ogen:

Bij de assemblage wordt gelet op een eerlijk productieproces en goede arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken.

De Fairphone is makkelijk te fixen met vervangbare onderdelen en wanneer ie het dan toch zou begeven, stuur je hem gewoon terug om te recycleren. Met de opbrengst van het recyclage-programma wordt de inzameling van e-waste uit Afrika en Azië gesteund.

De hele cyclus van de Fairphone wordt belicht en elk facet krijgt evenveel zorg en engagement. Wat een groot en bewonderenswaardig werk! Met deze telefoon doe je duidelijk meer dan bellen en surfen alleen!

Ondertussen werd sinds vorig jaar de Fairphone 2 verkrijgbaar. Je krijgt er een overzicht bij van de afkomst van alle onderdelen en alle componenten zijn na te bestellen en vervangbaar. Niet goedkoop, maar hij moet dan ook heel lang mee gaan. Bestel!

Op 12 oktober 2016 werd bekend gemaakt dat Fairphone-stichter Bas van Abel één van de winnaars is van de jaarlijkse prestigieuze Deutscher Umweltpreis als “pionier voor een efficiënter grondstoffenbeleid in de smartphone-industrie”.

Ook op de duurzaamheidsranglijst van Rankabrand komt Fairphone als winnaar uit de bus.

 

BRAVO!

Very smart!

 

Recycleer!

Ondertussen kunnen we ook zelf al aandacht besteden aan de levenscyclus van onze oude gsm’s door ze te verkopen of te recycleren. Zo wordt de gevaarlijke elektronische afvalberg alvast een stukje kleiner en komen kostbare grondstoffen opnieuw in roulatie. Verkoop je oude toestellen via Zonzoo of gsm-loket of zamel ze in voor het goede doel met Jane Goodall.

 

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

(deze post is niet gesponsord en wil alleen informeren over, inspireren tot en applaudisseren voor een groener leven in stijl)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie