Ros

(fiets-ruitsters/paard-fietssters/pedaal-amazones? via hier)

 

Hiep Hiep Hoera! De fiets blaast dit jaar 200 kaarsjes uit! Lang Leve de Fiets! Kan je je voorstellen dat de geliefde tweewieler er ooit niet was? En waar komt dat koddige woord ‘fiets’ eigenlijk vandaan? Een nerdig fiets-weetje op maandag!

Het woord fiets is rond 1870 voor het eerst in onze taal opgedoken. Twee taalprofessoren van de Gentse universiteit hebben, een tijdje geleden, eindelijk achterhaald waar het vandaan komt.

De ontdekking kwam er toevallig toen Gunnar de Boel, hoogleraar vergelijkende taalkunde aan de UGent, glaasjes cider inschonk voor zijn Duitse vrienden uit het zuidelijke Rijnland. Hij merkte op dat zij appelwijn ‘Viez’ noemen, uitgesproken als ‘fiets’.  ‘Viez’ is de verkorte vorm van ‘vice-vinum’ of ‘vervangingswijn’.

De Boel legde het verband met onze ‘fiets’ en werkte zijn hypothese verder uit samen met professor Luc de Grauwe. In het Duits werd het nieuwe vehikel met pedalen indertijd ‘vice-pferd’ genoemd, letterlijk ‘vervangingspaard’. De afkorting ‘Viez’, waaide later over naar de Nederlandse taal: ‘fiets’!

Waar cider al niet goed voor is…

 

Horsey

(Horsey, Seoul Cycle Design Competition 2010, in collaboration with Seoul Design Foundation)

 

Eungi Kim nam deze betekenis wel erg letterlijk met Horsey, een opzetbaar houten fiets-accesoire die van je fiets een echte stalen ros maakt met een hoog knuffelgehalte! Zo grappig!

 

(Horsey)

 

Zou wel passen bij mijn bruine laarsjes!

 

Yeeeee-haw!

 

Vrolijke maandag!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie