Luchtig

(Smog Free Tower)

 

Het Smog Free Project van Daan Roosegaarde is een serie van stadsinnovaties die luchtvervuiling aanpakken. Deze zuinige luchtzuiverende toren zet smog om in propere lucht en juwelen. Smog free bicycles en smog free drones staan ook op het programma. Adembenemend.

 

Naast ‘stofzuigertoren’, ‘zuiveringsfiets’ en ‘smogring’, is er nog meer uitbreiding van onze woordenschat nodig op weg naar propere lucht met: ‘ontdieseling’, ‘dieselban’, ‘houtkacheldebat‘, ‘curieuzeneuzen‘, ‘luchtsaneringsplan‘ , ‘airbezen‘, ‘luchtvervuilings-app‘, ‘pollutiepiek-waarschuwingssysteem, burgerwetenschapper, fietssensor, luchtzaak, Filter-Café, litebeam, airbeamknip-nick en mijn favoriet: ‘decamionettisering‘.

 

 

Omdat mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme over degelijk onderzoek groter waren dan de angst voor de resultaten, heb ik ons ingeschreven voor CurieuzeneuzenDit fantastisch grootschalig project doet wetenschappelijk onderzoek naar de luchtkwaliteit in heel Vlaanderen. Samen met 1999 andere deelnemers zijn we met onze locatie in Gent geselecteerd om mee te doen. Binnenkort hangt hier dus een meettoestel aan het slaapkamerraam dat NO2 of stikstofdioxide meet. Hiermee zullen we in oktober te weten komen hoe groot onze blootstelling aan luchtvervuiling is en welke gezondheidsrisico’s dat veroorzaakt. Ik weet niet of ik hier blij van word en ik vraag me af hoe lang we nog luchtvervuiling moeten blijven meten. Maar we houden het luchtig…

 

#STOPdiesel

 

Fijn weekend!

 

Vele groensels en chocolade,

 

Wilma en de paaskuikens

(Thanks P, M & C!)

(alle vocabul-air aanvullingen welkom!)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie