La pédaleuse heureuse

(liefde en vakmanschap: Boxer)

 

Mijn duurzame mobiliteit kent vele gedaanten.

Een compacte plooifietsmama, een roestige, diefstalbestendige, goedkope omafiets-trapster, een fameuze coureuse, een modderige bergfiets-ster, een tandemtante, een fietskarvrouw, een treinouder, een ter plaatse trappelaar, een stilstaander en sinds enkele jaren, jawel, pas op: een bakfietsmoeder!

Niet omdat dat bij mijn retro bloemetjesjurk, stemgedrag, school- of winkelkeuze, sociale status, hip imago, kapsel, woonplaats, afkomst of de wolsoort van mijn sokken past. (Al zou dat allemaal nog niet zo erg zijn.)

Wel om ecologische en praktische (in die volgorde) overwegingen. De bakfiets is een gezonde, handige en leuke manier van bewegen en transporteren, een slimme investering in vrijheid, fun en natuur.

Met ons rijtuig laten we ons graag stereotyperen als vrolijke, sportieve trappers die houden van verkeren in de propere buitenlucht met grote flexibiliteit en draagkracht.

 

Trapondersteuning

Luc Vanheerenthals wijdt in zijn nieuwe boek ’50 Ways to Leave Your Car’ een hoofdstukje aan bakfietsen als belangrijke ‘tool’ voor autolozen. Hij pleit voor betere bakfiets-infrastructuur en voor subsidiëring op lokaal niveau.

We waren zo blij te ontdekken dat er in Gent veel subsidies bestaan voor milieuvriendelijke mobiliteit, zoals ook voor ‘de aankoop van een elektrische twee- of driewieler’.

De subsidie voor de elektrische bakfiets wordt hier uitgereikt aan alle Gentenaren die een auto inleveren. Jammer genoeg kwamen wij hiervoor niet aanmerking. We hadden immers geen nummerplaat om te schrappen.

Een gemiste kans, vind ik, om ook autoloosheid een extra duwtje in de rug te geven als een milieuvriendelijke vorm van mobiliteit.

We doen alvast een suggestie voor een ‘niet-standaardfietsenstalling‘ in de straat (wordt vervolgd!).

 

Klassebak

Over fietsen doen we nu eens niet minimalistisch. En alhoewel we er graag een sport van maken zo weinig mogelijk spullen aan te schaffen en te vervoeren, hebben we gespaard voor een nieuwe dikke bak op drie wielen: de robuuste, ‘betaalbare’, volumineuze, (weliswaar iets minder fotogenieke) triporteur van Babboe (deze en deze en deze waren ook een tijdje in de running). We hebben hem ‘The Volvo’ genoemd. ‘The Porsche’ kan altijd later nog.

 

Niet alleen voor moeders!

 

Wie is bang van de triporteur-pedaleur?

 

Keuzestress? Mooi overzicht van bakfietsen vind je hier.

 

Een hele grote lading verse groensels,

 

Wilma et les oiseaux

(Merci C.!)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie