Kopzorg

(Bobbin Gold Bike Helmet via Cyclechic)

 

Fietshelm of geen fietshelm? Dat is de vraag. Een noodzakelijke bescherming tegen verschrikkelijke hersenletsels? Een illusie van veiligheid? Of een ronduit levensgevaarlijk hoofddeksel?

Sinds dit jaar is in Frankrijk het dragen van een fietshelm verplicht tot 12 jaar. In Nederland en België is de fietshelm (nog) niet verplicht. De Fietsersbond vindt dat dat zo moet blijven omwille van een aantal interessante argumenten:

Het dragen van een fietshelm zou de veiligheid juist verminderen omdat gehelmde fietsers eruitzien alsof ze wel tegen een stootje kunnen. Zowel de automobilisten als de fietsers zelf zullen zich hierdoor roekelozer gedragen.

Fietshelmen (goed gekeurd en goed vastgemaakt) helpen niet bij botsingen met gemotoriseerd verkeer.

De focus moet niet op de gevolgen maar op de oorzaken van onveiligheid liggen. Veel belangrijker en dringender is investeren in betere fietsinfrastructuur, meer snelheidsbeperkingen en strengere controles in het verkeer. Het dragen van een helm doet het aantal ongelukken immers niet afnemen.

Het verplichten van een helm draagt bij tot het gevaarlijk imago van de fiets, terwijl FIETSERS NIET VAKER HET SLACHTOFFER ZIJN VAN SCHEDELBREUKEN DAN VOETGANGERS OF AUTOMOBILISTEN!

Bovendien wordt een helm vaak oncomfortabel en onflatterend gevonden, waardoor minder mensen de fiets zullen nemen. Nefast voor zowel de gezondheid als de veiligheid! Want, hoe meer fieters op de weg, hoe veiliger het wordt. En hoe meer beweging op de fiets, hoe gezonder de harten. Stilzitten is veel gevaarlijker dan fietsen! (lees verder)

Voor kinderen, ouderen en wielertoeristen raadt de fietsersbond wel degelijk een fietshelm aan.

Verlossende inzichten, stof tot nadenken en voer voor discussie! Een helm op de fiets is dus niet zotter dan een helm op het voetpad of in de auto? En bij uitbreiding ook op de trap, in de tuin en aan het klimrek? Een harnas tegen het gevaarlijke leven zelf?

Ook Mikael Colville-Andersen legt uit waarom fietshelmen een bedreiging vormen voor de fietscultuur. Hij pleit voor het bestrijden van de angstcultuur met gezond verstand en wetenschap:

 

 

En toch… In afwachting van meer fietsers (en dus meer veiligheid), minder auto’s, (betere) fietspaden en een ‘veiliger gevoel’ in het verkeer, zetten wij al eens een pot op onze hersenpan.

Sinds de grote vogel overkop ging en er met de schrik en een ‘grondige’ herschikking van de grijze massa vanaf kwam en nu de kleine vogel de eerste trapjes op het fietspad waagt (en ‘rechts’ al eens met ‘links’ verwart, af en toe abrupt in de remmen knijpt om de slak te redden van verplettering, een schaap te aaien en de tutu in vorm te brengen of met het hoofd in de wolken vergeet voor zich uit te kijken, etc…) en omdat ikzelf wel graag eens een kans grijp om een flashy hoofddeksel op mijn kopje te zetten, wordt de kapstok in de gang, kerstboomgewijs, getooid met kleine, grote, sportieve en minder sportieve, blinkende en nog meer blinkende helmen voor elke gelegenheid.

Ze bezorgen ons een gevoel van geborgenheid. We zullen er zeker niet minder om fietsen. Al durven we ze ook wel eens (heel inconsequent en met enige lotsverachting) ‘per ongeluk’ vergeten…

Bovenstaande is mijn gouden favoriet. Wordt de fietstocht nòg vrolijker en heb je bij aankomst ook meteen een spiegel bij de hand om dat helmhaar even te checken!

Voel jij je veilig op de fiets? Zou je een opvallende helm overwegen? Of breek je je hersens er niet over?

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

(deze post is niet gesponsord en wil alleen inspireren tot een groener leven in stijl)

 

(update: 10 september: kleine vogel helmloos van de heuvel af naar beneden geroetsjt en uit de bocht ‘gevlogen’: hals over kop – fiets in de lucht – dubbele achteruit salto met mega buil en schaafwonden op dat klein hoofd met vers vel en bloed, snot, ontroostbare tranen en een bijna-hartaanval tot gevolg… had ik het lot te veel getart?)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie