Fifty Ways to Leave Your Car

(foto: archief)

 

50 Ways to Leave Your Car (2017), is het prachtige nieuwe boek van Luc Vanheerentals. Het vervolg op Leven zonder auto (2014) leest als een trein (op de trein).

 

Dit boek bevat 50 getuigenissen van mensen zonder eigen auto, 50 tips voor een autoloos leven, 50 aanklachten tegen het massale gebruik van de auto en 50 beleidsaanbevelingen.

We krijgen een uitgebreide verzameling van inspirerende voorbeelden, voordelen en tips die bewijzen dat een leven zonder auto prettig en eenvoudig is. Daarnaast toont Luc Vanheerentals met uitgebreid bronnenonderzoek en cijfermateriaal aan dat autoloze mobiliteit dringend en noodzakelijk is voor een veilig en gezond leven. Het drastisch terugdringen van het autoverkeer dringt zich meer dan ooit op.

Dit boek is een stevig onderbouwde aanklacht tegen het overdadig gebruik van gemotoriseerde voertuigen dat al een eeuw lang resulteert in een grote vroegtijdige sterfte van mens en dier door ongevallen, luchtvervuiling, geluidsoverlast, en andere factoren, substantieel bijdraagt tot de dramatische klimaatopwarming, de publieke ruimte onaangenaam en onveilig maakt en door versnippering van natuurgebieden nefast is voor de biodiversiteit.

Het autoprobleem stelt zich op vele verschillende vlakken die allen samen moeten worden aangepakt. De aanbevelingen zijn dan ook erg uitgebreid. De schrijver durft het autogebruik te vergelijken met tabaksverslaving en vindt dan ook dezelfde beleidsmaatregelen toepasselijk (zoals bijvoorbeeld een ban op autoreclame)! Ook het belonen van niet-autobezitters en alertheid voor geluidsoverlast sprongen hier in mijn oog.

De belangrijkste wens van ‘Fifty Ways to Leave Your Car’ is bewustwording over de schade die de auto aanricht. Daarnaast wil het boek ook het besef doen groeien dat een leven zonder eigen auto positieve dingen kan opleveren, zoals een betere gezondheid, meer geld, meer contacten met anderen en het heerlijke gevoel van een faire relatie met de rest van de samenleving. Vooral dat laatste heeft de schrijver raak geformuleerd vind ik.

De auto moet het alternatief worden, schrijft mobiliteitsexpert De Andere Kris Peeters in het voorwoord. Hij vraagt zich af of de term ‘early refusers’ iets is om echte vernieuwers aan te duiden, in plaats van ‘early adopters’ die met technische snufjes binnen ‘the box’ blijven denken. ‘Kiezen we een toekomst met de zelfrijdende (/elektrische) auto of één met de zelfdenkende, zeg maar zelfreddende mens?’

Ja, Kris Peeters, dat is zeker iets!

We draaiden de knop al om en stuurden de auto al lang de laan uit. Toch vond ik in dit boek steun (in de vrolijke en herkenbare verhalen uit het autoloze leven), bevestiging (het autoprobleem is echt) en motivatie (tip 46: F!ck de vooroordelen) waaraan het me soms wel eens ontbreekt. En vooral de hoop op een beleid dat aanbevelingen voor duurzame mobiliteit ter harte neemt! Te beginnen bij deze 50!

 

Merci en Bravo Luc Vanheerentals!

 

Zachte groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie