Autoloos

autoinboom

Ooit heb ik wel eens gedroomd van een schattige Cinquecento (waarmee ik zelf uit Rome naar huis zou rijden), een avontuurlijke Jeep (met een in-de-wind-flapperende hond in de achterbak) of een ruttelende Geit (om met open dak door Frankrijk te zoeven). Maar sinds een paar jaar is ons gezin (zonder hond) bewust autoloos. Om ecologische redenen. Het is een levensstijl geworden. We zijn er fier op.

We verruimen onze horizon nu op andere manieren en genieten van een heel ander soort vrijheid.

Bakfiets en fietskar aangeschaft voor vervoer van ballerina en boodschappen, lang gezocht naar een job op fietsbare afstand of makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer, mooie plooifietsen nemen we mee op de trein, ‘hobby’s’ gekozen dicht bij huis, abonnement genomen bij Cambio voor maandelijks familiebezoek, noodgevallen en zeldzame kleine reisjes. Door weer en wind fietsen we gezwind rond in stad en omstreken.

De voornaamste reden om geen auto te hebben is dat we willen zorgen voor minder luchtvervuiling en andere auto-overlast (lawaai, gevaar, stank, plaatsgebrek, …) in de straat.

Het bezorgt ons ook veel voordelen. We krijgen veel beweging, staan niet in de file, hebben minder haast, ondervinden geen parkeerstress, sparen veel geld uit en worden niet wagenziek! We moeten ons niet bezig houden met onderhoud of verzekeringen. Het bezorgt ons iedere keer een kick wanneer we, bij grote boodschappen, aan de kassa uitleggen dat we geen parkeerticket hebben! We hebben er een nieuwe sport van gemaakt om de grootste bagage in de bak te laten passen of de beste kar-bak-zak-zitje-fiets-combinatie te vinden voor elke nieuwe tocht!

We genieten van onze kleine expedities. De buitenlucht verwent onze zintuigen. We ontdekken al eens een verborgen plekje en kunnen ook eens stil staan. Om te kijken naar de wolken, de schapen van de stadsherder, een kunstwerk in de stad… Of we kunnen rustig naar buiten turen en het landschap zien veranderen, een praatje doen en mensen aan het lachen brengen met onze volgeladen plooifietsen op de trein. We moeten onze verplaatsingen zorgvuldiger plannen, maar het onderweg zijn en het trager reisritme bezorgen ons veel meer levenskwaliteit en vrijheid.

 

 

Maar ook al fiets je graag en verschaffen ecologische uitdagingen je plezier, geen auto willen hebben, daar maak je werk en prioriteit van. Het is een keuze die we iedere dag weer maken, een levensstijl die we steeds opnieuw blijven inoefenen. Door weer en door wind. En door druk en gevaarlijk verkeer. Autoloos zijn vraagt engagement. En een andere kijk op mobiliteit.

We verbazen ons over de alomtegenwoordigheid van auto’s en de vanzelfsprekendheid van de auto als levensstijl. De enorme vervuiling, de overlast en het innemen van een groot stuk publieke/natuurlijke ruimte die daarmee gepaard gaan, vinden we grote maatschappelijke en ecologische problemen die dringend uit de taboesfeer moeten.

Mensen die beslissen om geen auto te hebben, zijn ondanks hun dagelijkse inzet en leuke fietslampjes, zeer onzichtbaar. Alhoewel deze zachte weggebruikers een krachtig statement maken, krijgen zij niet altijd de plaats die ze verdienen!

We denken dat het dringend tijd is om meer aandacht en zichtbaarheid te geven aan de autolozen, omdat we een belangrijke groep vormen in een warm klimaat van duurzame mobiliteit. Omdat we ons best doen en omdat dat gezien mag zijn. En vooral omdat we een groeiend milieubewust publiek en beleid kunnen inspireren.

 

Aan boord

Ben jij autoloos, zou je het graag worden of deel je een auto? Kom op onze lijst! Om te tonen dat we bestaan en een voorbeeld willen stellen. Dat het kan! Dat wij daar fier op zijn en dat verandering aan ons zelf is.

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie