AIR-bezen

Na een lange winter van appels en peren is het weer heerlijk smullen van de eerste aardbeien. De sappige rode vruchten verwennen niet alleen onze zintuigen, maar vestigen nu ook de aandacht op het probleem van luchtvervuiling! Sinds een paar weken gespot in de stad: AIR-bezen!

Het AIRbezen-project ontsproot aan het brein van enkele enthousiaste bio-ingenieurs van de Universiteit Antwerpen. In 2014 riepen zij voor het eerst de hulp in van burgers en scholen, om met aardbeiplantjes de luchtkwaliteit in hun buurt in kaart te brengen. De primeur was voor Antwerpen, maar ondertussen kreeg het project al navolging in onder meer Nederland en Spanje.

Dit jaar is de provincie Oost-Vlaanderen aan de beurt. Op 25 maart startte het grootste AIRbezen-onderzoek en vonden 11.300 aardbeienplantjes de weg naar hun nieuwe eigenaar! Beweging.net, CM, Vormingplus, de Provincie Oost-Vlaanderen en het Departement Bio-ingenieurswetenschappen van de UA sloegen de handen in elkaar: samen met meer dan 10.000 vrijwilligers en 200 scholen willen zij de verspreiding van fijn stof afkomstig van het verkeer in de provincie in kaart brengen.

 

 

 

Meetstation

Planten staan via hun bladeren rechtstreeks in contact met de omgevende buitenlucht en zullen gedurende het groeiseizoen fijn stof dat aanwezig is in de lucht, op hun bladeren verzamelen. Door de hoeveelheid fijn stof in te schatten aan de hand van biomagnetische monitoring kan er iets gezegd worden over de concentratie in de lucht. Planten kunnen hierdoor optreden als zogenaamde ‘biomonitor’ of ‘meetstation’ voor luchtverontreiniging.

 

(foto: AIR-bezen)

Het project AIRbezen wil het concept van biomonitoring op grote schaal toepassen in Oost-Vlaanderen, waar momenteel de luchtkwaliteit maar door een heel beperkt aantal meetstations wordt geregistreerd. Door de luchtkwaliteit gedetailleerder in kaart te brengen, zullen de plekken met goede en slechte luchtkwaliteit kunnen onderscheiden worden.

Op het einde van de meetperiode plukken de deelnemers enkele blaadjes van de plant die samen met een vragenlijst ingezameld worden voor verder onderzoek. In het najaar van 2017 worden de resultaten voorgesteld. Ik kijk er (niet) naar uit!

Bravo aan alle AIR-bezen om concrete stappen te zetten naar een ‘klimaatgezonde’ omgeving. Om te sensibiliseren rond en in kaart te brengen van luchtvervuiling en te doen nadenken over de impact van fijnstof op de gezondheid!

Bravo aan iedereen die bijdraagt tot het verminderen van fijn stof in de lucht door de auto (eens) te laten staan!

 

(Lees ook in De Standaard: gezondheidsrisico’s door luchtvervuiling in kaart)

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie