Zie ginds komt…het zeilschip!

(Tres Hombres, Fairtransport)

 

Liefste Sinterklaas,

Nu uw Pieten helemaal up to date zijn, wordt het niet eens tijd om ook uw transport te moderniseren? De Stoomboot! Sint! Stomende en rokende boten kunnen toch echt niet meer! Waarom kiest u niet gewoon voor een hip zeilschip om de chocolade tot bij ons te brengen? Lik uw baard bij het bekijken van de avonturen van de Tres Hombres en de Chocolatemakers!

 

Tres Hombres

Tijdens een reis per zeilschip naar Zuid-Amerika, verbaasden drie vrienden uit Nederland zich over hoeveel smog van vrachtschepen er boven de horizon hing. Zij haalden dezelfde snelheid zonder motor en met 30 zeilen. Hoe kon de wind zo vergeten worden?

De drie jonge zeebonken besloten het anders te doen. Van een oude scheepsromp bouwden ze eigenhandig hun eerste zeilschip de ‘Tres Hombres’, genoemd naar het koosnaampje dat het trio destijds van de kapitein kreeg. Dit was het begin van hun bedrijf ‘Fair Transport’, dat startte in 2007. Onder het motto ‘From A to B, Emission Free’, telt de vloot ondertussen 4 schepen voor vrachtvervoer op windkracht.

De Tres Hombres zeilt via de Europese kust en de Atlantische eilanden naar het Caraïbisch gebied en Amerika om onderweg allerlei duurzame goederen (thee, koffie, rum, wijn,..) te laden en te lossen. In de Dominicaanse Republiek worden de cacaobonen opgehaald die afkomstig zijn van Grupo Conacado, een federatie van kleine cacaoboeren die biologische en fair-trade bonen produceren.

 

 

Na een maandenlange reis in het ruim van het zeilschip, komt de exotische vracht aan op de Amsterdamse kade. Met dikke spierballen en COneutraal transport zoals fietsen, bakfietsen en kruiwagens, brengen vrijwilligers de 100 zakken cacao naar de chocoladefabriek van Enver en Rodney, een eindje verderop. Deze gepassioneerde Chocolatemakers fabriceren met een zo duurzaam mogelijk raderwerk om je geheel onbezorgd te laten smullen van hun verrukkelijke Tres Hombres repen! Wat een feest!

Ga je te buiten aan de avontuurlijke filmpjes en foto’s van de Tres Hombres of schrijf je gewoon in om mee te zeilen!

 

(Fairtransport)

 

Chocoladerepen met een romantisch, avontuuurlijk en hoopvol verhaal! Is dit geen leuk cadeautje? De vergelijkende smaaktest van Wilma en de vogels is alvast uitstekend doorstaan! Je vindt ze o.a. bij BoerBas en Vandekerckhove in Gent. Gelukkig zijn de chocoladeabonnementen (wat een woord) niet leverbaar in België!

 

(Chocolatemakers)

 

 

Ahoy!

In internationale onderhandelingen en klimaatplannen wordt de scheepvaartsector nauwelijks belicht. De wereldeconomie draait nochtans op scheepvaart en die is verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde  CO2 uitstoot of twee keer zoveel als alle vliegtuigen samen! Over de hele wereld varen continu 50.000 vrachtschepen op zware stookolie met veel zwavel en roetuitstoot als gevolg. De 16 grootste containerschepen stoten net zoveel zwavel uit als alle auto’s ter wereld bij elkaar. Als de scheepvaartindustrie zo snel blijft groeien als nu, zal de uitstoot in 2030 met 75% zijn toegenomen. De gele gloed die je tijdens een strandwandeling op een windstille dag boven de horizon ziet, is smog van schepen.

De oplossing hiervoor is lokaal en bewust produceren, minder consumeren en een toekomst met duurzaam oceaan-transport! Ahoy! Te beginnen met chocolade!

 

Dus beste Sinterklaas, na de Kleurpiet, nu ook de zeilboot a.u.b. (en nu ik toch bezig ben, misschien ook eens een vrouwelijke opvolger van uzelf overwegen?).

 

Vele groensels,

 

Uw grootste fans,

 

Wilma en de kapoenen.

(geen sponsoring, alleen bewondering)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie