Tonijn or not tonijn?

(foto: Vesche Vis)

 

Tijd voor een visje op de BBQ of een frisse Salade Niçoise. Maar wat is goede vis? Tonijn or not tonijn? Baars of Pladijs? Het kopen van duurzame vis is niet altijd eenvoudig door de vele vissoorten, vangst- en kweektechnieken, herkomstgebieden en problemen, zoals slavernij, illegale visserij en overbevissing. Meerdere soorten zijn er slecht aan toe, sommige vistechnieken zijn schadelijk voor het zeemilieu of weinig selectief (bv. bijvangst van dolfijnen, haaien en schildpadden), viskweek is vaak milieuvervuilend en labels zijn niet altijd even transparant…

Op zoek naar goede vis! Met de VISwijzer en twee lokale alternatieven.

 

VISwijzer

VISwijzer helpt de goede keuze te maken. Aan de hand van keurmerk, vissoort, herkomstgebied, vangst- of kweektechniek, CO2 voetafdruk en seizoen werd, in samenwerking met WWF, een overzichtelijke lijst opgesteld met de beste, meest duurzame viskeuze. De belangrijkste labels hierbij zijn het MSC (Marine Stewardship Council)-keurmerk voor wilde vis of het ASC (Aquaculture Stewardship Council)-keurmerk voor kweekvis.

 

 

Voor mijn Salade Niçoise kan ik volgens deze lijst bijvoorbeeld het best kiezen voor witte tonijn of geelvintonijn uit de Pacifische Oceaan en niet voor blauwvintonijn die met uitsterven bedreigd wordt…

Something fishy? Met deze gratis app kan je de viswijzer nog eens checken in de winkel. Heel handig!

 

 

Dichtbij

Bij het controleren van de lijst droom je al snel weg bij de exotische afkomst van vele ‘duurzame’ vissoorten. Maar waarom zouden we het eigenlijk zo ver zoeken in de Pacifische, Indische of Atlantische Oceaan? De meest duurzame vis komt van dichtbij. Sinds twee jaar kunnen we met deze twee slimme initiatieven kiezen voor milieuvriendelijke, lokale vis: gekweekt of uit de zee: Omegabaars en Vesche Vis.

 

Vesche Vis -Stekelrechte van’t Schip-

(Met dat Oostends alleen al, ruik ik de frisse noordzee en gebakken visjes, voel ik het zand en de krabbetjes tussen mijn tenen kriebelen, beginnen mijn haren spontaan te wapperen en herinner ik me lange zomers lang geleden…)

 

De coöperatieve Vesche Vis maakt de kustvisserij in de Noordzee weer helemaal hip!

 

 

De dagverse Noordzeevis is te koop in losse pakketten of op basis van een abonnementenformule. De vis wordt afgenomen van Belgische schepen, die bijzondere duurzame inspanningen leveren zoals verfijnde vistechnieken (Plankvisserij en Sumwing) en verminderd dieselverbruik. De pakketten worden rechtstreeks van producent tot bij de consument gebracht met de ecologische Cycloxpress en Bubblepost en zijn af te halen op verschillende punten in Oostende, Brugge, Gent, Brussel en Antwerpen.

Vesche vis levert op basis van het soortenaanbod van het seizoen en bezorgt inspiratie voor lekkere bereidingen. Leuk vind ik dat je kan kiezen voor panklare vis of een cru pakket, inclusief koppen en staarten. Zo kijken we de vis nog eens recht in de ogen en krijgen we (samen met de kinderen) weer een beetje meer voeling met onze zee…

Fileren kan je leren! Bekijk eens het leuke fileer-filmpje op de facebookpagina!

Meer info over afhaalpunten? Stuur een e-mail naar vesche.visjes@gmail.com

Deze week in het pakket: langoustines, makreel, hondstong, tarbot en pladijs. Mmmm!

 

Omegabaars

De Omegabaars is een duurzame, gezonde vis, gekweekt in een ecologische visboerderij in Kruishoutem. Bioloog Stijn Van Hoestenberghe nam deze tijgerbaars mee uit de billabongs van Australië en ontwikkelde samen met de Leuvense universiteit de unieke vegetarische voeding. De vissen eten granen, zeewier en oliehoudende zaden. Hierdoor zijn geen visolie en vismeel en dus geen andere vissen nodig.

 

 (foto: Omegabaars)

 

De naburige tomatenkwekerij gebruikt het restwater van de viskwekerij om er voedingsstoffen voor de tomaten uit te halen, waardoor minder meststoffen nodig zijn. De restwarmte van de tomatenserres zorgt er dan weer voor dat het water voor de vissen mooi op temperatuur blijft.

Slim, slim, slim!

Op de website vind je verkooppunten en recepten.

 

Eens proeven? Of eerst ‘gone fishing’?

 

Vele zomergroensels,

 

Wilma en de vissenverorberaars,

 

(Voor B.en O.)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie