Slow coffee

a8a5e45cf9956db1f33c69c2cb866c98

What else? De Bialetti Mokkapot Mr. Clooney!

Zoals veel toevallige ontdekkingen goeie ontwerpen opleveren, zo kwam Alfonso Bialetti in 1933 op een idee voor een koffiezetapparaat door het bestuderen van het mechanisme van een wasmachine waarbij warm water onder druk door het wasmiddel heen omhoog wordt geperst. Voor zijn ‘Moka’ heeft hij de zeep vervangen door koffie.

 

tumblr_l9kb4fzos01qc0noyo1_4008006363006798_mi1_pd1500x1500_1

 

Wanneer na W.O. II koffie en aluminium terug betaalbaar werden, was het de zoon van Alfonso, Renato Bialetti die van het achthoekig koffiepotje een groot succes maakte. Koffie was nu niet langer uitsluitend een publieke aangelegenheid. Klein, goedkoop en makkelijk vonden al meer dan 300 miljoen ‘Bialetti’s‘, in verschillende maten en kleuren, hun weg naar Italiaanse en vele andere huishoudens.

 

bialetti-renato

 

L’omino con i baffi

‘Het mannetje met de snor’ steekt zijn vinger op om nog zo’n lekker koffietje te bestellen. Het is de mascotte van de mokapot en lijkt verdacht veel op de zoon van de uitvinder. Renato Bialetti was één geworden met de koffiezetter. Wanneer hij dit jaar in februari op 93 jarige leeftijd afscheid nam, deed hij dat dan ook in toepasselijke stijl

 

170px-lomino_bialetti_2008-12-30_

 

Gepruttel

Vul het waterreservoir met water, zet de filter erop en doe de koffie erin. Schroef het opvangbakje erop en zet op het vuur. De koffie is klaar van zodra de heerlijke pruttelgeluiden te horen zijn.

Bij een nieuwe Mokkapot zal de koffie de eerste keren een metaalachtige bijsmaak hebben. Na een tijdje ontstaat er een olielaagje op het aluminium dat contact van de koffie met het metaal voorkomt. Dit geeft de koffie die karakteristieke smaak. Een Bialetti moet dan ook niet schoongemaakt worden met zeep. Spoelen met heet water volstaat.

‘La macchinetta’ is niet alleen tijdloos mooi -zoals zoveel Italiaanse dingen-, het is ook een milieuvriendelijk, afval-arm alternatief om van een heerlijke trage koffie te genieten!

 

Ciao!

 

Wilma en de vogels

 

(de Bialetti heeft geen reclame nodig, ik ben gewoon fan!)

(danku C. voor de leuke Bialetti-herinnering op de fiets naar Rome!)

(weetje: Alfonso’s achterkleinzoon is de bekende Alberto Alessi, van het gelijknamige ontwerphuis)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie