Sinaaskaars!

sinaas

Kaars-tijd! Op zoek naar de meest milieuvriendelijke vlammetjes. De meeste kaarsen in de winkel zijn gemaakt van paraffine, een bijproduct uit de vervuilende aardolie-industrie. Deze branden wel goed maar ze veroorzaken veel roet en vervuilen ons huis en het milieu met schadelijke stoffen (benzeen en tolueen). Soms wordt paraffine gemengd met stearine, gemaakt van dierlijk vet of (al dan niet duurzaam) palmvet voor ‘composietkaarsen’ die steviger zijn en langer branden. Gelukkig zijn er een paar alternatieven.

 

Sojawas

Sojawas wordt populair. Het is biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar en niet giftig. Maar ontbossing voor sojaplantages, het gebruik van pesticiden en genetische manipulatie, maken dit alternatief niet altijd even milieuvriendelijk. Duurzame sojawas moet bovendien nog steeds helemaal uit Amerika komen.

 

Bijenwas

Bijenwaskaarsen zijn gemaakt van honingraten, de opslagplaats voor de bijenhoning. Ze ruiken lekker, zijn niet giftig en zouden zelfs ‘lucht reinigende’ eigenschappen hebben. Een duurzame bijenwaskaars bestaat voor 100% uit bijenwas, is gemaakt van in onbruik geraakte honingraten en komt niet helemaal uit Azië. Dit is niet altijd het geval.

 

Koolzaadwas en raapzaadwas

Kaarsen van koolzaadwas en raapzaadwas zijn in opmars. Raapzaad en koolzaad worden verbouwd op akkers die gedurende een of meerdere jaren braak liggen om gewasziektes te voorkomen. Duurzaam was wordt verbouwd zonder pesticiden en komt van dichtbij (Frankrijk, Engeland). Raapzaadkaarsen kan je binnenkort hier vinden.

 

Naast de was, bepalen ook de wiek, de verpakking en de houder de milieuvriendelijkheid van de kaars. De wiek bestaat het liefst uit biologisch katoen en aluminium houdertjes kunnen beter vermeden worden. (Wist je dat deze laatste -als je ze dan toch gebruikt- mee in de PMD-zak mogen?)

 

Doe het zelf!

Maar waarom het moeilijk maken, als het zo gemakkelijk is! Deze twee knutselwerkjes zijn zo eenvoudig en puur. Ze maken het helemaal onnodig om nog kaarsen te kopen in de winkel!

 

Maak eens een kruidige olijfoliekaars!

 

images

 

 

Het mooiste idee is deze ‘sinaaskaars’! (Danku ‘Green Evelien’ om dit prachtige idee te delen!)

Snij een sinaasappel in twee. Haal het vruchtvlees er voorzichtig uit en eet het op. Laat aan de bovenkant ‘de wiek’ zitten. Giet nu olijfolie (of andere plantaardige olie) over de wiek in ‘het kommetje’. Dompel de wiek een tijdje onder in de olie en steek dan je sinaaskaars aan! Wees creatief met ‘het dekseltje’ en zet het erop. Geniet van een sfeervol lichtje en een heerlijke citrusgeur!

Gelukt!

    

Veel plezier!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

1 reactie

  1. Bij wijlen kan ook ik genieten van de gezelligheid en romantiek van een flikkerend kaarsje. Ik hou echter niet van de geur die ze verspreiden eens ze doven. Een tell tale voor de aanwezigheid van niet zo’n gezonde bestanddelen waar ik bij elke kaars die uitbrandt een héél vies gevoel bij krijg. Deze post is er eentje om uit te proberen en daarbij een properder geweten op te doen. Leuk 👌

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie