Gezakt

(moois via hier)

Vanaf 1 september vorig jaar mogen handelaars in Brussel geen plastic wegwerpzakjes meer aanbieden aan de kassa. Het verbod vloeit voort uit een Europese richtlijn en moet consumenten aanzetten om milieuvriendelijkere alternatieven te gebruiken, zoals herbruikbare tassen.

Het verbod op wegwerpbare kassazakjes geldt voor alle handelaars in Brussel: supermarkten, kruidenierszaken, nachtwinkels, frietkoten en marktkramen. Ook in kledingwinkels en andere niet-voedingszaken worden de wegwerpzakjes taboe.

Maar het einde van alle plastic zakjes in de Brusselse winkels is nog niet in de sjakos. Zakjes om bijvoorbeeld fruit en groenten te verpakken, blijven tot 1 september 2018 toegelaten.

Walloniƫ verbood eind 2016 al de plastic zakjes voor eenmalig verbruik aan de kassa. Sinds maart vorig jaar zijn in de Waalse supermarkten ook geen dunne plastic zakjes meer te vinden om fruit en groenten te verpakken! Hoera!

In Vlaanderen is bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) voorstander van een totaalverbod, maar ze vond er nog geen meerderheid voor. Hoe raar!

(Een tijdje geleden gelezen in Weekend Knack.)

Geen nood! We doen intussen zelf al verder met de superhandige herbruikbare katoenen zakjes!

Vele groensels,

Wilma en de vogels

(Volgende week: nog meer ‘plastic-paniek’.)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie