Epifanie

 

Op zes januari driekoningentaart verorberen in goed gezelschap, is één van mijn favoriete feestjes! We hadden ook nog wat taart tegoed! Het traditioneel amandelgebak is in ons huis niet zo populair. Het was een eenvoudig recept van appels, rozijnen en kaneel dat vorige week licht in de duisternis bracht.

En terwijl ik in de kruidenkast op zoek ging, was ik voor ik het wist, zoals de koningen, maar dan in keukenschort, vertrokken op een verre wereldreis. Kaneel doet ons denken aan winters appelgebak, rijstpudding en haardvuur, maar is eigenlijk een tropische specerij van tijgers en vulkanen… Om te weten wat het is en of we hier ook een duurzame keuze kunnen maken, moeten we naar exotischer oorden.

Bij Cassia Co-op, de Frog blog en Ethiquable, kwam ik alles over kaneel te weten.

 

 

Land van vulkanen en tijgers

Kaneel is de algemene naam voor bijna 12 soorten bomen die altijd groen zijn, van de soort cinnamomum. Slechts een paar van deze bomen worden commercieel verbouwd om er specerijen van te maken. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat. De belangrijkste producenten zijn: Indonesië, China, Vietnam en Sri Lanka.

85 % van de kaneel komt uit Indonesië en groeit in een uniek gebied op een vulkaaneiland van Sumatra, Kerinci. Cassia Co-op is het eerste internationale bedrijf dat zich midden in dit gebied heeft gevestigd. Dit is de beste manier om de productie zo duurzaam, transparant en eerlijk mogelijk te maken. Omdat er zo geen tussenpersonen meer nodig zijn, kunnen de boeren meer winst maken. Ook is er meer kwaliteitscontrole ter plaatse mogelijk. In een (mooi) opleidingscentrum wordt kennis uitgewisseld over o.a. duurzame (biologische) landbouwmethoden.

De kaneel van Cassia Co-op kreeg als eerste het Rain Forest Alliance certificaat.

 

Frog blog

Op de ‘Frog blog’ (love it!) lees je alles over de Rainforest Alliance.

Het is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit van ecosystemen en voor duurzaam levensonderhoud van mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn. Het certificaat garandeert bescherming van het regenwoud en het welzijn en het inkomen van arbeiders.

 

 

We kennen het groene kikkertje van op bananen, thee, koffie en chocolade. Sinds enige tijd is de Rainforest Alliance dus ook begonnen met het certificeren van duurzaam geproduceerde kruiden en specerijen. Een van de eerste specerijen die Rainforest Alliance certificering ontving is kaneel.

De kaneelboeren in Indonesië die werken met Rainforest Alliance gecertificeerde kaneel verdienen 9 procent meer per geoogste kilo. De boeren die voldoen aan de strenge eisen voor deze certificering zijn goede buren voor de omringende Indonesische natuur en diersoorten, zoals de bedreigde Sumatraanse tijger.

 

 

Ethiquable

De kikkerspecerijen heb ik (nog) niet gevonden. De kaneel van Ethiquable wel.

Ethiquable is een coöperatieve vennootschap gespecialiseerd in fair-trade en duurzame producten uit de kleinschalige boerenlandbouw. Ze ondersteunt omschakeling naar biologische landbouw en wil ook op het vlak van verpakking en vervoer de milieu-impact verkleinen.

 

 

 

 

Warme voeten en harten

Van kaneel krijg je het warm. Niet alleen zijn deze tropische verhalen erg hartverwarmend. Kaneel maakt gezond, verhoogt de levenslust en -heel belangrijk- helpt tegen koude voeten!

 

En omdat taarten bakken nu eenmaal niet zo goed samengaat met dagdromen over verre sterren en avontuurlijke wereldreizen in de keuken, is er natuurlijk niemand koning(in) geworden. Boon vergeten. Sorry!

 

Een fijn, warm weekend!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

(bedankt P. voor de verlichtende sterrengesprekken)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie