Creatief met kurk

Binnenkort knallen de kurken weer extra feestelijk in het rond!

Kurk is een hoogwaardig natuurlijk materiaal dat meestal na éénmalig gebruik, als wijnstop, bij het restafval belandt. Jammer, want het is een duurzaam materiaal met uitzonderlijke eigenschappen, dat gemakkelijk gerecycleerd kan worden.

Kurk wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik in Portugal en de landen rond de Middellandse Zee. Er is in totaal ongeveer 2.200.000 hectare kurkbos, goed voor een jaarlijkse productie van 340.000 ton! Vanaf het moment dat de kurkeik ongeveer 25 jaar oud is, wordt de schors iedere 9 jaar geschild. De bomen leven 200 jaar. Hoe ouder de boom, hoe beter de kwaliteit van de kurk.

Doordat kurk lucht bevat, is het lichter dan water en warmte-isolerend. Het is ook geluiddempend en vochtbestendig. Ideaal dus als isolatiemateriaal. De elasticiteit en de grote waterbestendigheid maken kurk ook heel geschikt voor wijnflesstoppers.

Door de toenemende vraag, worden de kurkeikbossen overgeëxploiteerd, waardoor de bomen sneller uitgeput raken.

Gelukkig kan kurk heel goed gerecycleerd worden.

 

 

Recycork maakt van het recycleren van kurk een heel mooi verhaal! Het is een netwerk voor kurkrecyclage dat bestaat uit verschillende partners uit de sociale economie en voorzieningen voor personen met een handicap, die samenwerken met gemeenten en bedrijven. Er wordt ingezet op tewerkstelling en integratie voor mensen met beperkingen door een zinvolle economische activiteit aan te bieden. Ingezamelde wijnkurken krijgen op deze manier een tweede leven als duurzaam isolatiemateriaal. Hiervoor is weinig energieverbruik nodig en wordt uiteindelijk ook op energie voor gebouwenverwarming bespaard.

Minder afval, minder energie en een zinvolle dagbesteding!

 

Breng je kurk naar een inzamelpunt bij jou in de buurt!

 

Of, je kan natuurlijk ook ‘creatief’ aan de slag met deze oude bekenden! Haha!

 

Santé!

 

Vele Groensels,

 

Wilma en de vogels

(foto: grootste kurkeik, ‘The Whistler Tree’ in Alentejo, Portugal)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie