Boomgaard

(bosbessentaart van Pur Fruit)

 

If I had an orchard… Dromen van een eigen boomgaard, zoals de Fleet Foxes in hun Helplesness Blues … De vruchten plukken van eenvoudige, noeste arbeid in de buitenlucht. Gesynchroniseerd met de natuur. Op het ritme van de seizoenen. Gefocust, met een duidelijk doel voor ogen. Balanceren, langs hoge stammen, het hoofd in de wolken, gulzig het gonzende gebladerte in. Blozende frambozenroze wangen in de zoemende zomerzon. Zware takken en overladen struiken. De doornen deren niet. En beneden, een schaap of twee… En emmers vol feest. Overvloed aan gezonde snoepjes en dampende potten confituur. Appelsap en pruimentaart. Samen…

Nu onze 11 blauwe trosjes uit de weelderige voorgevelrank geoogst en terstond verorberd werden, kunnen we gelukkig nog ons hart ophalen in de zelfpluktuin of in de tuin van de buurman of in de wildernis zelf:

 

Pur Fruit

Tijdens de zomermaanden kan je in de plantage van Pur Fruit de lekkerste bessen en ander fruit zelf komen plukken. Vlier, kruisbessen, bramen, frambozen, rode, witte, zwarte en blauwe bessen, druiven, kiwibessen (?), vijgen, kersen, appels, peren, pruimen, hazelnoten, okkernoten,… Zoveel je wil!

 

(foto’s: Pur Fruit en de vogels)

 

Even kijken op het grote krijtbord wat er te plukken valt en met emmertjes op pad op het prachtige afgelegen domein van Bart en Nele in Oeselgem, op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen. Nadien afwegen in de boederijwinkel en nog wat nagenieten in de heerlijke (speel)tuin met verse bosbessentaart en een biosapje. Breng je eigen verpakking mee!

 

(frambozenplukster op het feestje van de vogels bij Pur Fruit)

 

Dit is mijn favoriete fruittuin, op fietsbare afstand vanuit Gent en een jaarlijkse stip op de kalender. (Deze weelderige locatie leent zich trouwens ook uitstekend voor een feestje, zoals bijvoorbeeld Wilma’s fruitige trouwpartij een paar jaar geleden!)

Bij Veldverkenners vind je meer adressen voor zelfpluk!

 

Pluk

Een groepje fruit-enthousiastelingen uit Gent zag eens fruit hangen… Zonde van al dat ongeplukte lekkers dachten ze! Met PLUK brengen ze (in navolging van ‘‘Goedgeplukt’ in Haspengouw en Voeren) boomeigenaars met fruitoverschotten samen met bakkers, sappers en smikkelaars op zoek naar (onbespoten) fruit! Ben je geïnteresseerd om je bomen open te stellen voor plukgrage mensen uit de buurt, of ben je net zelf op zoek naar bomen om te plukken? Op dit platform ben je aan het juiste adres!

Geregistreerd als plukkers!

(28/07/2018: PLUK heeft geen eigen website meer, je kan nu voor heel Vlaanderen terecht bij Goedgeplukt. PLUK zelf blijft actief in Gent en kan je blijven volgen op Facebook.)

 

Wild

Waar vind je fruit en noten in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Het is een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland en België in kaart brengt.

De wildplukwijzer is een initiatief van meneer Wateetons en kwam tot stand in samenwerking met de werkgroep Oogsten zonder Zaaien van Slowfood Nederland. Elke plukplek op de wildplukwijzer bevat een link naar een uitgebreide beschrijving van deze boom of plant in de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien.

Ik ben helemaal wild van dit fantastisch initiatief dat de schaarse ‘wilde natuur’ koestert en de bomen weer een beetje meer ‘van ons’ maakt en heb dan ook mijn geheime (nu niet meer) hazelaar toegevoegd op de kaart!

 

 

en nu…de boom in!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de wilde plukkers

2 reacties

    • Dankjewel Joachim! Inderdaad, vanaf nu kan je terecht op http://www.goedgeplukt.be. Goedgeplukt is gestart in Limburg, maar is sinds kort uitgebreid naar heel Vlaanderen. Daar kan je je nu als plukker registreren, het concept blijft hetzelfde. Pluk zelf kan je blijven volgen op Facebook. Veel plukplezier! W&dv.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie