Bag ban

bagban

Plastic zakjes worden op milieuonvriendelijke wijze geproduceerd en hebben desastreuze gevolgen. Ze verstoppen rioleringen, verstikken land- en zeedieren, vervuilen oceanen en veroorzaken enorme afvalbergen. De onverwoestbaarheid van plastic is verwoestend voor de natuur. Het meeste plastic blijft altijd bestaan en bij verbranden komen giftige stoffen vrij. Ook in landen met een goede afvalophaling moeten onnodige wegwerpproducten zoals een plastic zak vermeden worden. Alternatieven genoeg!

Gevecht tegen de plastic zak.

Het Afrikaanse beeld van ontelbare weggegooide plastic zakjes, wapperend langs de weg, in de steden en in de natuur, moet voorgoed verleden tijd worden. In Rwanda is de productie en het gebruik van plastic zakjes sinds 2008 ten strengste verboden. Grondige controles en wijdverspreide milieupromotie zetten er de wet kracht bij. Andere Afrikaanse landen (Tanzania, Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika, Mali, Mauritanië, Somalië) volgden al snel met maatregelen tegen plastic zakjes.

Afrika telt als voorbeeld voor een wereldwijde opgave. Ook in de V.S. werd in San Francisco, Washington DC en Los Angeles de ‘bag ban’ ingelast. Ondanks de globale campagne lopen China (met 3 miljard plastic zakken per dag!) en Europa (met jaarlijks 800.000 ton afval van wegwerptasjes!) ferm achterop. (hier gelezen.)

Alhoewel Frankrijk al een poging doet, en er ook bij ons een voorstel op tafel ligt, is het wachten op een stevig en concreet Europees initiatief.

Ingepakt!

Laten we ondertussen gewoon zelf beginnen met een nieuwe plastic-vrije gewoonte! Met herbruikbare, biologische, katoenen zakjes! Stop (wegwerp)plastic, inspireer nieuwsgierige blikken aan de kassa en pak je groenten, fruit, noten, granen en brood in met de goedkope zakjes van Ah-Table! Wassen (met Marseille zeep) op 30 graden, nat laten drogen en HOP in de boodschappenmand voor het volgende winkelbezoek!

fruitzak_klein_web

Vele groensels,

Wilma en de vogels

(foto boven: werk van Pascale Marthine Tayou via designboom, foto zakje: Ah Table!)

1 reactie

  1. Die heb ik nog bij mensen gezien in de winkel…. misschien moet ik eens overwegen om ze ook aan te schaffen

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie