Zonnelampje

csj

Nood aan wat licht op deze eerste dag van de ‘zes donkere weken’: de drie weken voor en de drie weken na 21 december. De winter komt eraan…

Tijdens een jaarlijks (heel on-ecologisch) (schoon)familiebezoek in Pretoria ontdekte ik de Consol Solar Jar Sonnenglas. Zuid-Afrika is het land van de zon, waar ondanks het falende en corrupte regeringsbeleid, hard geijverd wordt om eerlijke kansen mogelijk te maken in het veelkleurige kielzog van Nelson Mandela. Het mooie zonnelampje is een prachtig voorbeeld van een kleine innovatie die tot grote veranderingen kan leiden, ecologisch en sociaal.

Zonne-energie

De Consol Solar Jar Sonnenglas is een roestvrij staaltje groene hightech verpakt in een nostalgische weck-pot. Het principe is simpel en geniaal: overdag wordt zonne-energie opgeslaan om het ’s avonds terug te geven in de vorm van licht.

De lamp is voorzien van ledlampjes die via zonnecellen in het deksel worden opgeladen van zodra je ze in de zon zet. Een volle batterij zorgt voor 12 uur zacht maar helder licht. De dag/nacht sensor laat het licht alleen schijnen als het donker is, om energie te sparen. Met een magnetisch schakelaartje zet je de lamp zelf aan en uit. (De nieuwe versie heeft nu ook een USB-oplader, voor bewolkte dagen. Handig tijdens de winter in België, want om goed op te laden is er wel rechtstreeks zonlicht nodig!)

skudetail_solarpanel_consolsolarjar

De elegante bokaallichtjes maken het zowel binnen als buiten gezellig: sfeervolle zomerfeestjes, donkere winteravonden, als leeslampje of voor in de kinderkamer,…

Zonlicht in een bokaal. Helemaal geen electriciteit nodig.

61269bupjpl

Stroomloos

De Consol Solar Jar Sonnenglas is het resultaat van een samenwerking van elektrisch ingenieur Harald Schulz van Suntoy gevestigd in Johannesburg, met Consol, Zuid-Afrika’s grootste glasfabrikant. Het doel was om een volwaardige lichtbron te ontwikkelen die volledig op zonne-energie werkt, om een veilig alternatief te bieden voor de gevaarlijke kerosine lampen en kaarsen die veel gebruikt worden in de stroomloze townships.

Duurzaam en sociaal

Sinds 2011 groeide de uitvinding uit tot het succes dat het nu in Zuid-Afrika en Europa geworden is. In een paar jaar tijd hebben meer dan 60 werkloze mannen en vrouwen uit de townships Alexandra en Soweto een job gekregen. Zij produceren  de Consol Solar Jar Sonnenglas voor een groot deel met de hand, wat een goede kwaliteit en een lange levensduur garandeert.

solar

De Consol Solar Jar Sonnenglas reflecteert niet alleen het opgevangen zonlicht maar verlicht ook de levens en families van de mensen die ze maken door te focussen op eerlijke kansen, gelijkheid en opleiding. De Europese verdeler zorgt voor onderwijsfondsen voor gezinnen en lessen Engels en wiskunde gedurende de werkuren.

Dit elegante bokaallichtje schijnt wat Zuid-Afrikaanse levenslust op ons en maakt het eenvoudig en leuk om zonne-energie te waarderen als een duurzaam alternatief!

zonnelampje

Baie groensels,

Mooi bly,

Wilma en de vogels

(deze post is niet gesponsord en werd verlicht met de Consol Solar Jar een Sonnenglas tijdens een stroomuitval in Bela Bela, Limpopo: uitgetest en goedgekeurd!)

(foto’s: Consol Solar Jar Sonnenglas)

(In de zomer 2017 veranderde de naam van Consol Solar Jar naar Sonnenglas, het lampje is helemaal hetzelfde gebleven)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie