Wijs geld

(foto: demonstratie oliepijpleiding North Dakota, Standing Rock, via hier)

 

De bankenwereld heeft een grote impact op mens en milieu. Ondanks een groeiend bewust publiek, hebben banken op het vlak van duurzaamheid nog vele stappen te zetten.

Met BankWijzer hoeven we niet machteloos toe te kijken en kunnen we een geïnformeerde keuze over ons geld maken en banken tot meer eerlijke, vredelievende en milieuvriendelijke investeringskeuzes aanmoedigen.

BankWijzer is de Belgische tak van het internationale initiatief Fair Finance Guide International. Samen met FairFin hebben acht verschillende Nederlands- en Franstalige organisaties (Réseau FinancitéBond Beter Leefmilieu11.11.11.CNCD-11.11.11Amnesty InternationalOxfam BelgiqueNetwerk Bewust Verbruiken en de ACV-CSC) hun handen ineengeslagen om, samen met burgers, bankgroepen op te roepen tot duurzaamheid.

Bankwijzer doorlicht en vergelijkt 9 banken op 8 verschillende thema’s: klimaatverandering, arbeidsrechten, bonussen, natuur, wapens, transparantie, mensenrechten, belasting en corruptie.

Zo ziet de eindrangschikking er op dit moment uit:

 

 

De ‘Fair Finance Guide’ is ook te raadplegen voor banken in Nederland, Japan, Zweden, Brazilië, Indonesië, Frankrijk, Duitsland en nu ook Noorwegen.

 

Ge(we)ld

Wist je dat ING, BNP Paribas en Deutsche Bank honderden miljoenen euro’s investeren in bedrijven die meewerken aan de productie van kernwapens? En dat diezelfde banken ook meebetalen voor de vervuilende oliepijpleiding in North Dakota?

 

Move your money

Met de informatie die je op Bankwijzer krijgt, kom je te weten welke kleur jouw geld heeft. Je kan je bank een klacht of compliment sturen of overstappen naar een andere bank!

 

Move your money!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie