Thuis

(Walden Bird House)

 

Dromen van kleine huisjes. Klein, kleiner, kleinst. Elk in hun eigenwijze stijl bewijzen ze dat er niet veel nodig is om je ‘thuis’ te voelen. De architecturale snoepjes voor de vrijheidslievende minimalist focussen op wat echt belangrijk is. Wonen om te leven.

 

Shelter

The Tiny House Movement is een architecturale en culturele beweging van eenvoudig leven in kleine huizen. Als pioniers worden Lloyd Kahn (Shelter, 1973), Lester Walker (Tiny House, 1987) en Henry David Thoreau (Walden, or a Life in the woods, 1854) genoemd.

 

Het niet zo grote huis

Met ‘The Not So Big House’ (1998) wil architect Sarah Susanka Amerikanen doen inzien dat een mooie thuis niet noodzakelijk een groot huis betekent. Grootte, status of verkoopbaarheid zijn niet essentieel. Om ons goed te voelen in ons huis moet kwaliteit boven kwanititeit staan. Efficiënt ruimtegebruik door slimme vormgeving zorgt voor een gebalanceerde omgeving. Een thuis is een plaats die ons leven reflecteert, functioneel is en vrijheid geeft. Op een echte thuis staat geen maat.

 

Tiny House

Onder impuls van de (huizen)crisis in Amerika maakte Jay Shafer met zijn Tumbleweed Tiny House Company het betaalbaar en verplaatsbaar mini-huis populair. Hij bewijst dat het mogelijk is gelukkig te leven in een huis van 8 vierkante meter! Onder zijn motto ‘dream big, go tiny’, wordt nu volop aan nieuwe levens getimmerd.

 

(Tiny House Giant Journey)

 

Nest

Iedere vogel krijgt naargelang zijn soort een nestkast aangemeten. Maar hoe groot is een mensenmaat?

Andrew Morrison berekende de grootte van een (westers) mensenleven en komt tot de conclusie dat de verhouding wonen, werken en leven voor velen onhoudbaar/onwenselijk is geworden. Een grote woning kost veel geld, tijd, gezondheid, relaties en natuur.

Een huis moet in functie van ons leven staan, en niet andersom. Een klein huis is goedkoper, gezelliger, milieuvriendelijker. Het is een kans om te ontrommelen. Om na te denken over wat echt belangrijk is. Op een kleine oppervlakte is er meer ruimte voor elkaar. En vooral: het is zo gepoetst!

 

Ook bij ons wordt wonen herbekeken, vanuit sociaal en vooral ecologisch standpunt. Het wettelijk kader om een klein huis te bouwen en te bewonen hinkt momenteel nog achter op een groeiende beweging van kleiner, eenvoudiger en groener leven.

Hier drie mooie (zotte) ontwerpen die instant vrolijk maken en een gevoel bezorgen van vrijheid en mogelijkheden en tegelijkertijd ook van geborgenheid en essentie.

 

Walden

Walden is een ontwerp- en ontwikkelbureau voor kleine, zelfvoorzienende en experimentele architectuur en wordt geleid door Lena en Laurens van der Wal. Zij stellen het zo:

‘Wij geloven in compact en efficiënt wonen om geluk te vergroten en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Het lijkt in onze huidige maatschappij alsof meer en grotere spullen vergaren het belangrijkste doel is van ons bestaan. Gelukkig hebben we een fikse crisis meegemaakt die ons wakker heeft geschud en krijgen steeds meer mensen oog voor wat er echt toe doet, namelijk de mensen om je heen, tijd om te leren en te spelen en het milieu waarin we leven. Daarom werken wij aan kleine, bio-based en zelfvoorzienende architectuur.’

Zij bedachten bovenstaand ‘Bird House’, dat een leven tussen de boomtoppen van een bos populieren mogelijk maakt. Met een prachtig uitzicht en veel daglicht door de ronde ramen, is dit toch echt iets voor Wilma en de….!

Ze tekenden ook dit traditionelere Tiny House, op maat van de trailer die het op locatie brengt. Dit zelfvoorzienend huis van 17 m2, op wielen, opgetrokken uit natuurlijke materialen en met een strakke vormgeving, wordt bewoond in Nederland.

 

(Walden)

 

Wikkelhuis

Een kartonnen huis op ware grootte. Uitvinder René Snel liet een kinderdroom in vervulling gaan! Voor het Wikkelhuis werd met een gigantische inpakmachine een enorme mal in de vorm van een huis in golfkarton gewikkeld.

 

(Wikkelhouse)

 

De duurzame, recycleerbare materialen vormen een stevig geïsoleerd huis. Losse segmenten kunnen op maat van de bewoner aan elkaar gekoppeld worden. Fiction Factory maakte er een veilige haven van met een water- en weerbestendige laag. Student Rick Buchter ontwierp het segment met douche, toilet en keuken. Door het lage gewicht is er geen fundering nodig. Hierdoor is het makkelijk verplaatsbaar. Als je wil verhuizen, neem je je huis ‘gewoon’ mee. Het is in één dag geplaatst. Et voila! Wonen is helemaal niet zo…ingewikkeld!

 

(Wikkelhouse)

 

Walking House

Studio N55 zette met Walking House een modulair woonsysteem op poten, geïspireerd op de traditionele nomadische cultuur. Een traag bewegend huis doorheen het landschap of de stad, met een minimale impact op de omgeving. Zonnepanelen, windmolen, composttoilet, regenreservoir, houtoventje en moestuin maken er een duurzaam en zelfvoorzienend paradijsje van. Dit huis past zich aan aan de maat van de bewoner(s) (en niet omgekeerd) doordat verschillende units samengesteld kunnen worden. Zo kunnen één persoon, een familie of zelfs de hele stad aan de wandel. De trage wandelsnelheid, vergelijkbaar met die van het menselijk lichaam, moet ook de mobiliteit van de geest stimuleren. Met deze losse, reizende levensstijl wordt het eigendomsrecht op land in vraag gesteld.

Wandelingetje door Kopenhagen?

 

 

(Studio N55, Walking House)

 

Paradis artificiel

Of het nu een hip stekje, een kabouterhuisje, een micro-flatje, een wandelend exemplaartje of eentje uit karton is. En als dat nu in de bergen, tussen de bomen, aan de zee, op het dak, of in Parijs staat. Met of zonder compost-toilet, zonnepanelen of windmolen. Vast of los. Heel goedkoop of iets luxueuzer. Klein, kleiner of kleinst.

Bladeren in de vele prachtige mogelijkheden van leven in een klein(er) huis, verschaft een heerlijk gevoel van vrijheid. Alhoewel de soms spectaculaire locaties en vernuftige interieurs doen watertanden, is het vooral de geest van kleiner wonen die laat wegdromen. Nadenken over wat je zou meenemen, en vooral wat niet. Je herinneren dat je thuis bent in je hoofd, los van funderingen, dure leningen, grote verbouwingen en status. Rijk worden aan eenvoud. Licht en knus. Samen met de mensen die belangrijk zijn, als passagiers op doorreis op Spaceship Earth.

 

Vele groensels,

 

Wilma en de (paradijs)vogels

(geen sponsoring, alleen bewondering)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie