Support

(foto: Lorenzo Quinn)

Venetië duurzaam

Gezien? Het gloednieuwe werk ‘Support’ van Lorenzo Quinn is nu te bewonderen op de Biënnale van Venetië. (Misschien beter op foto dan in het echt?) Twee reusachtige handen komen uit het Canal Grande om het veertiende-eeuws Ca’ Sagredo Hotel te ondersteunen, zodat het niet in het water zakt. Het kunstwerk, naar model van de handen van het zoontje van de kunstenaar, wil mensen op een directe, duidelijke en monumentale manier bewust maken van de impact van klimaatverandering en de stijgende zeespiegel. Het water staat ons aan de lippen, we hebben geen tijd meer te verliezen om onze planeet, ons cultureel erfgoed en volgende generaties te beschermen.

 

Ook andere soorten erfgoed vragen dringend onze steun! Tijd om de handen uit de mouwen steken. Bijvoorbeeld met een paar eenvoudige klikjes op deze links van Hálendið-Iceland National Park en De Landgenoten:

 

Hálendið-Iceland National Park

Ijsland, het land van vuur, ijs, trollen, elfen en Bjork, bezit een spectaculair landschap dat altijd al hoog op mijn lijstje heeft gestaan. Het centraal hoogland van het grote eiland is de laatste ongerepte wildernis van Europa. Het is een uniek gebied van 40.000 vierkante kilometer onbewoonde, ongecultiveerde natuur van vulkanen, gletsjers, uitgestrekte lavavelden, een woestijn en kleurrijke geothermale gebieden met talrijke warmwaterbronnen…

De energie-industrie -een belangrijke bron van inkomsten in Ijsland- liet ook haar oog vallen op de mooie hooglanden, met plannen voor de aanleg van een waterkrachtcentrale. Dammen, kabels en andere ingrepen die daarvoor nodig zijn, zouden het natuurlijk landschap onherroepelijk vernietigen. Ook wordt gedroomd van een ondergrondse pijpleiding die energie naar het Verenigd Koninkrijk exporteert.

Maar er is hoop. 28 natuur- en toeristische organisaties en beroemde IJslanders zoals Bjork hebben de handen ineengslagen om de hooglanden te vrijwaren van dit soort verwoestingen. Ze pleiten voor een beschermd nationaal park -Hálendið-Iceland National Park- waar toerisme, recreatie en natuurbeheer zullen zorgen voor werkgelegenheid en inkomstenbronnen. Op die manier worden industriële plannen onmogelijk. (bron: Knack Weekend)

Smul verder van prachtige foto’s en video’s van het weelderige landschap op de website van Hálendið-Iceland National Park, onderteken de petitie en bekijk hoe je de campagne kan ondersteunen. Deze video wil alvast zoveel mogelijk mensen warm maken voor het plan:

 

 

De Landgenoten

Elke week verliest België een landbouwareaal ter grootte van 145 voetbalvelden. De druk (en dus ook de prijs) op de resterende gronden is enorm. De Landgenoten, een groeiende beweging van 1000 boeren en burgers, slaan de handen in elkaar voor een oplossing. Deze stichting en coöperatie beheert (dankzij schenkingen, legaten en aandelen) gronden die gegarandeerd collectief en duurzaam kunnen bewerkt worden. Dat creëert kansen voor boeren om een duurzaam bedrijf op te starten, uit te bouwen en door te geven aan een opvolger. Zo gaat de opgebouwde bodemvruchtbaarheid – het levenswerk van de bio-boer – niet verloren. De boerderij krijgt de ruimte om te groeien in een boeiend sociaal netwerk. Vier bio-landbouwbedrijven werden op deze manier al aangekocht, goed voor 10 hectare grond.

 

 

Word aandeelhouder van de coöperatie De Landgenoten en investeer samen met vele andere coöperanten in vruchtbare landbouwgrond. Of steun de stichting De Landgenoten met een gift om de missie van De Landgenoten mee waar te maken.

Of stem tot 31 mei op De Langenoten als Radicaalste Vernieuwer! Voor de boeren van de toekomst, voor vruchtbare bodems die zorgen voor een beter klimaat & milieu, voor gezonde, verse voeding, voor een faire, lokale & sociale samenleving.

 

(foto Wijveld, gekocht door De Landgenoten, via hier)

 

Bedankt voor de support!

 

Fijn (lang?) weekend!

 

Vele hoopvolle groensels,

 

Wilma en de vogels

 

(Merci C.)

 

UPDATE 2 JUNI: De Landgenoten is dé Radicale Vernieuwer van 2017 geworden! Bravo!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie