Sssh

uit Rivers and Tides – Andy Goldsworthy (2001)

 

Als een echte couch potato op de zetel ploffen voor een portie ongegeneerd televisiekijken. (De televisie is nu wel eens een elektrisch apparaat dat ik maar moeilijk zou kunnen/willen opgeven.) Zo leerde ik vorige week Sara Maitland kennen.

Vol Wanderlust ging Alicja Gescinska op bezoek bij de Britse schrijfster in het afgelegen Galloway in Schotland. Hier trok zij zich terug in een oude herdersstal die ze zelf liet verbouwen. Ver weg van het drukke, luide, volle London.

Sara Maitland noemt zichzelf een christelijke kluizenaar die alleen, in afzondering en in stilte leeft, mediteert, schrijft en bidt.

Als Alicja vraagt of het mogelijk is om samen stil te zijn, proberen ze dat, goed ingeduffeld, met wollige mutsen aan, op een bankje in de zon, turend over het lege landschap. Genieten van een stukje heerlijke, stille, trage televisie!

Toch leren we Sara Maitland kennen als een grote babbelaar en nadenker. En dit levert een interessant portret op.

De schrijfster voelt zich thuis in dit ‘gedempte’, lege, weidse en verlaten landschap. Behalve een verloren schaap en de postbode, kruisen maar weinigen haar pad. Perfect. In deze rust vindt ze, met de zintuigen op scherp, puur genot en vreugde. Ze voelt zich volmaakt gelukkig in de stilte van een gouden ochtend en wordt triestig van de (noodzakelijke) windmolens die de leegte verstoren een eindje verderop…

‘Afstemmen’ op de natuur vindt ze een lelijke uitdrukking. Omdat het de lading niet dekt. We zijn altijd dicht bij de natuur, we bestaan er namelijk uit. Het gaat over jouw plaats in de wereld en de wereld zijn plaats in jou. In de stilte leer je dat beter zien.

Wat is ‘thuis’? Een plek die past. Waar je jezelf kan zijn. Er is in de luide, drukke, extraverte samenleving weinig kans om te onderzoeken welk soort mens je bent. Overdonderd door prikkels, kan je jezelf vaak amper horen. Bovendien zijn we niet goed getraind in stilte. Kinderen worden vaak voor ‘straf’ even alleen naar hun kamer gestuurd, eigenlijk zou dat volgens Sara Maitland een beloning moeten zijn… (zo grappig en herkenbaar!)

Introverte mensen hebben geleerd zich aan te passen in luide (sociale, mechanische, gemotoriseerde) omgevingen. Door zichzelf een rol aan te meten. Nu is het tijd om te leren van stilte. Sara Maitland emancipeert, koppig en eigenzinnig, de stilte en het alleen zijn, die vaak de mond gesnoerd, gedomineerd en misbegrepen worden.

Merci Alicia. And Sara. Ik krijg er niet genoeg van. De herhaling van deze aflevering van Wanderlust is nog beschikbaar tot 5 december.

Sara Maitland schreef haar ervaringen met stilte op in haar boek ‘A Book of Silence’ (2009). Het vervolg kwam met ‘How to be Alone’ (2014). Alhoewel ik niet de eerste ben die stilte en alleen zijn moet leren, heeft mijn verlanglijstje weer twee streepjes bij.

 

Dag van Stilte, zondag 29 oktober

Een afgelegen (t)huis in het midden van nergens kan me heerlijk doen wegdromen. Deze zotte vacature om te gaan wonen en werken op een eiland hebben we (jammergenoeg/gelukkig) gemist.

Ondertussen oefen ik me verder in het vinden van ‘stilte’ in en rond de drukke stad waar we wonen. Dit weekend trekken we (in navolging van Sara Maitland en ter ere van de Dag van de Stilte) alle stekkers uit.

 

Misschien heb je ook een uurtje extra voor wat meer stilte:

 

Dag van stilte

 

Fleurige biodegradeerbare oordopjes

 

De stiltezoeker krijgt gehoor met de oproep van Stad Gent: Kies en beoordeel uw luwteplekken.

Het stadsbestuur zegt de komende jaren werk te willen maken van het behoud en de versterking van stedelijke rustpunten. Het onderzoek van het architectenduo Peymen-Jellema naar verstilling en rust in de stad, met Gent als studiegebied, vormt de basis voor de campagne. Als deelnemer kan je melden wat je favoriete rustige plekjes zijn en hoe ze verbeterd kunnen worden. De publieksenquête loopt nog tot zondag!

 

Laad je op aan de solo-avonturen van landschapsfotografe, schrijfster en zilversmid Jillian Lukiwski. Bekijk haar prachtige foto’s, lees haar innerlijke reisverhalen en ontsnap even naar het grote, wilde Idaho.

 

Of ga mee op avontuur in de wildernis met Miriam Lancewood.

 

Fijn en stil weekend,

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie