Opoffering

(Dr. Andrea Marshall, Queen of mantas, uit ‘Helden van de wildernis’)

 

We doen ons best met het inrichten van onze duurzame levensstijl. We kiezen de juiste tandenborstel, laten de auto staan, bannen plastic verpakkingen, eten minder vlees, kiezen al eens voor een bio-wijntje, nemen een korte douche en nog veel meer. Het moet wel een beetje leuk, feestelijk, hip en stijlvol blijven en we willen vooral geen ‘opofferingen’ doen…

 

Babette Porcelijn onderscheidt in haar boek De Verborgen Impact (2016) drie gradaties om impact op de natuur te verkleinen: duurzaam, eco-neutraal en eco-positief. Als onze impact past binnen de grenzen van de planeet, dan zijn we duurzaam. Als we onze impact compenseren door de natuur te herstellen en te beschermen leven we eco-neutraal. Wanneer we meer positieve impact hebben op het ecosysteem dan schadelijke en actief meebouwen aan herstel en opbouw van het ecosysteem dan spreken we van eco-postief.

Aangezien we momenteel al flink in het rood staan met Earth Overshoot Day in augustus, zullen we de komende decennia eerst eco-positief aan de slag moeten gaan voordat er zich een gezond en stabiel eco-neutraal evenwicht kan vormen.

 

En dat laatste is zeker van toepassing op de passionele ‘Helden van de Wildernis’. In deze prachtige docu-serie gaat Art Rooijakkers (dank u Art!) op bezoek bij verschillende mensen die hun leven wijden aan de bescherming van de natuur. Ze laten alles achter, gaan tot het uiterste en zetten zelfs hun leven op het spel voor het redden van bedreigde diersoorten.

Want wat als zij het niet zouden doen..

 

 

Herbekijk de ooo zo mooie afleveringen over de redders van manta-roggen in Mozambique, rendieren in Noorwegen, oerang-oetangs in Indonesië, olifanten in Thailand, slingerapen in Brazilië en cheetahs in Kenia.

Een kijkje in de avontuurlijke levens van deze dappere, slimme, bewonderenswaardige, daadkrachtige en positieve mensen, vond ik zo vreselijk inspirerend en motiverend. De omstandigheden waarin ze werken zijn vaak niet zo makkelijk, maar stuk voor stuk, vinden ze niet dat ze iets moeten opofferen en voelen ze zich zelfs bevoorrecht om op hun manier bij te mogen dragen aan de bescherming van de natuur. Dat is pas luxe.

 

En toen werd het stil en het hart liep over.

 

Uw natuurlievende zetelpatat,

 

Wilma en de vogels

#Movethedate

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie