Kintsugi

(foto van Humade)

 

Wabi Sabi leert ons de schoonheid van imperfectie, vergankelijkheid en onvolmaaktheid. De Japanse herstel-kunst Kintsugi (of Kintsukuroi) zet de scherven nog eens extra in de (gouden) verf.

Het verhaal van Kintsugi gaat terug tot de 15de eeuw. Toen de Japanse keizer zijn porselein teruggestuurd kreeg uit China, gerepareerd met metalen nieten, vroeg hij zijn ambachtslieden om met een meer esthetische oplossing te komen. Zo ontstond herstellen met echt goud. Verzamelaars waren zo gecharmeerd van deze techniek dat kostbaar servies met opzet werd gebroken zodat het gerepareerd kon worden met Kintsugi.

Met de New Kintsugi repair kit kan je zelf aan de slag om gebroken servies te herstellen met goudlijm. Zet breuklijnen extra in de verf en zie hoe het eindresultaat nog mooier wordt dan voorheen. Het lijmen moet niet perfect gebeuren. Als we de breuken niet ontkennen maar juist benadrukken ontstaat er een nieuw, uniek object.

 

(foto van Humade)

 

Het vieren van scherven en aandacht voor herstellen, dringen zich op in een cultuur van perfectie, massaconsumptie en weggooien. Tijd om zacht te zijn voor de kwetsbaarheid van de dingen, de mensen en de natuur.

De metafoor van Kintsugi overstijgt het dilemma van milieuonvriendelijke, in plastic verpakte superlijm… Vind je niet?

Uitgetest en goedgekeurd! Een kast vol goud!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie