Kijk omhoog!

L’Oasis d’Aboukir, Paris, Hymne à la Biodiversité, Patrick Blanc.

 

Verzameling groen in de stad. Greenfiti, mosmannen, dakboerinnen en een via verde. Ga mee naar Paris, Brooklyn, Mexico en Gent.

 

Jardin

Botanicus Patrick Blanc ontwierp deze adembenemende ‘greenfiti’ aan een grauwe muur in hartje Parijs. Met 237 verschillende soorten planten brengt hij een ode aan de biodiversiteit. Bekijk meer van zijn verticale tuinen wereldwijd en ga mee op expeditie. Wonderlijk!

 

L’Oasis d’Aboukir, Paris, van Patrick Blanc.

 

Mos

De werkgroep ‘Fijn stof’ van de Universiteit Antwerpen, vzw Mosfabriek en het Gentse burgerbudgetproject ‘300 bomen voor elke Gentenaar’ dromen van een stad vol mos.

Een mospaneel van een paar vierkante meter zou wel eens voldoende kunnen zijn om evenveel lucht te zuiveren en fijn stof op te slaan als 300 bomen! Mos zorgt ook voor een goede waterhuishouding, verkoelt en dempt geluid. Het voelt zich thuis op daken en gevels en heeft weinig plaats, onderhoud en zonlicht nodig. Onderzoek en ontwikkeling zijn volop bezig.

Op DOK vind je dit jaar een installatie van het project 300 Bomen voor elke Gentenaar met alle informatie over het grote mosplan.

 

Mosman Joachim Sohie van de Mosfabriek wil mos opwaarderen. Mos is mooi!

 

 

Via verde

In Mexico tovert Vía Verde meer dan 1000 betonnen zuilen langs de belangrijkste verkeersas om tot meer dan 60 duizend vierkante meter verticale tuinen. De groene kolommen produceren zuurstof, zuiveren de lucht, dempen geluid, regelen temperatuur, fleuren de stad op en maken ons goedgezind. De constructies moeten lang meegaan en worden gemaakt van o.a. gerecycleerd materiaal in een sociale werkplaats. De planten drinken regenwater. De installatie krijgt kritiek omdat het de bevolking te weinig zou sensibiliseren om minder auto te rijden en omdat de investering beter ‘echt’ openbaar groen zou dienen. En toch vind ik het heel geslaagd!

 

(Vía Verde)

 

 

Farm with a view

Even een beetje bloemen en groenten halen op the rooftop farm Brooklyn Grange. Helemaal in de wolken van deze dakboederij! (Momenteel geen vacatures…)

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie