Hefbomen

(klimaatmars 02/12/18, kiekje van de vogels)

Ons nieuwe jaar begon niet echt knallend. Eerder kabbelend, ruisend en struinend langs de koude, grote zee. Longen geventileerd, leden verfrist, hoofd opgeruimd, pluimen uitgewaaid, ritme bijgesteld. Een stille overgang. Een goed begin. Maar de nieuwe inspiratie lag niet op het strand. De gemene deler van de dingen die ik afgelopen tijd bijeensprokkelde is: BOS!

Klimaatopwarming is hot. Een mars, een top, spijbelaars, akkoorden, plannen (de ene al ambitieuzer dan de andere)… Is iedereen goed opgewarmd? De doelstelling is duidelijk:

“het stabiliseren van de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer op een zodanig niveau,

dat een gevaarlijke menselijke invloed op het klimaat wordt voorkomen”.

De strijd tegen klimaatverandering gaat om het beperken van de opwarming van de Aarde, tot minder dan 1,5°C. Hiervoor moet de uitstoot van broeikasgassen (en dan vooral CO2) in 2050 NUL zijn.

M.a.w. halverwege de 21ste eeuw mag de mens niet méér broeikasgassen produceren dan de natuur opneemt.

Dat wisten we al.

In plannen, maatregelen en aanbevelingen lijkt het vooral te gaan over het eerste deel van dit plan: het verminderen van ‘de emissie’. Het gaat dan over bouwen en ruimteplanning, transport en mobiliteit, energie, techniek, industrie en innovatie, productie, voeding en duurzame landbouw, circulaire economie… Kortom het -heel belangrijke- deel dat over de oorzaak, de mens gaat.

Wat soms weleens vergeten lijkt, is het tweede deel: de kracht van de natuur zelf. Bossen, met hun fenomenale opslagcapaciteit (van koolstofdioxide maar ook van dieren, voedsel en water) zijn de grootste hefbomen om het klimaatprobleem op te lossen. Topwetenschappers zijn het erover eens: geen betere technologie dan bomen om het klimaat te regelen.

Maar krijgen zij wel de plaats die zij verdienen?

Jane

Jane Goodall (samen met de heerlijk dramatische Alec Baldwin) roept op om de echte oplossing niet te vergeten: bomen. Haar boodschap is krachtig en eenvoudig:

Ecosia, de groene zoekmachine die bomen plant, werkt ook samen met Jane Goodall. Bekijk het interview hier.

 

BOS+

Onder het motto ‘Let nature take the driving seat again zet de Vlaamse Organisatie BOS+ zich in voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld.

Omdat volgens BOS+ natuurlijke oplossingen zoals het aanplanten van bomen of de bescherming van waardevolle gebieden, meer dan een derde van de klimaatinspanningen kunnen opleveren die nodig zijn tegen 2030. Dat is ongeveer evenveel als een radicale beëindiging van het olietijdperk.

Een beter bosbeleid dringt zich op.

BOS+, Climate Express, WWF-Belgium, Greenpeace Belgium, Bond Beter Leefmilieu en Klimaatcoalitie beloofden één vierkante meter bos per deelnemer aan de klimaatmars van 2 december. In Vlaanderen en in de tropen. Vorig weekend hebben ze daad bij woord gezet. 500 vrijwilligers hebben bomen geplant voor 75.000 vierkante meter klimaatbossen! BRAVO!

Mitigatie

Ik zag dit (lelijk klinkende) woord nu al een paar keer voorbijkomen. Ik heb het eens opgezocht.

Mitigatie betekent het verminderen van uitstoot van broeikasgassen EN herstel van de natuur. In de volle betekenis zal het veel waard zijn.

Nulontbossing

Wat mij betreft het woord van de eeuw: ‘nulontbossing‘.

en nog

Hoe bomen met elkaar praten.

The Hidden Life of Trees.

2019 wordt een jaar om te knallen!

Te beginnen met sneeuwballen,

Vele groensels,

Wilma en de vogels

#MakeFlandersWoodedagain

#ReclaimTheTrees

#Bosbrossers

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie