Gehoor

(Sint-Pietersplein, Gent, 24/02. Ode aan de wetenschap en torens vol boeken. Kiekje van de vogels.)

 

Ik zweer dat ik de volgende verkiezingen in eer en geweten zal bijzitten. Met veel burgerzin (en ook een beetje tegenzin om een boete te betalen) zal ik gehoor geven aan de oproep en mijn opdracht naar beste vermogen volbrengen. Ik ben fan van onze verkiezingen. Mij bewust van mijn voorrecht in de wereld en in de geschiedenis zal ik ook nu weer mijn bolletjes plechtig en dankbaar inkleuren. Zorgvuldig binnen de lijntjes.

Maar hiermee is de heerschappij nog niet van het volk. Democratie gaat over meer dan bolletjes alleen. Een goede, gedragen, gefundeerde inhoud bijvoorbeeld. Belangrijker dan DAT we kunnen stemmen, is WAARVOOR we kunnen stemmen. En hierover groeit de burgerlijke ontevredenheid.

Want de inhoud blijkt ontoereikend om de existentiële alarmtoestand waarin we ons bevinden, het hoofd te bieden en om veiligheid, waarheid en rechtvaardigheid te waarborgen.

Steeds meer burgers worden geconfronteerd met het uitblijven van een geloofwaardig en strijdvaardig antwoord van de overheid en voelen zich genoodzaakt om naast het inkleuren van hun stem, hun stem te laten horen. 

Waar blijft het crisismanagement voor deze een noodtoestand? Het huis (/de kathedraal) staat in brand. Het is aan de moedigste brandweermannen om nog sneller te blussen en aan de slimste architecten om de wedstrijd te winnen en de toekomst duurzaam te renoveren. In de kleur van de natuur en voor de mensen. 

En aan de driftigste journalisten om de waarheid te vertellen:

(I love you Jonathan Pie! Haha!)

   

Nog belangrijker en dringender dan mijn burgerplicht, acht ik mijn morele plicht om op te komen voor de grondrechten van mens en natuur. Burgerlijk ongehoorzaam, kom ik mee op straat. Zorgvuldig buiten de lijntjes.

 

Haal je ook eens graag de rebel in jezelf naar boven?

Steun Extinction Rebellion, de wereldwijde geweldloze rebellengroep die ijvert voor de waarheid over de ecologische crisis, voor daadkrachtige en snelle klimaatplannen en voor meer gehoorzaamheid aan de burgers. Ze overtreden de wet omdat de wet overtreden wordt. Zonder tegenzin in boetes (of arrestaties). 

 

Vier vandaag mee De dag van kritisch burgerschap.

 

Kom mee Op straat voor mens en klimaat op 12 mei.

 

Dans mee voor propere lucht op 5 mei.

 

of PicnicTheStreet!

 

Het is aan de burgers.

 

Vele vredevolle groensels,

Wilma en de vogels

 

#civildisobedience

#Signformyfuture

#RightsNow

#airfortomorrow

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie