All Good!

 

We zijn terug! Wat een rustige winterslaap had moeten worden, werd uiteindelijk een zomers exotisch avontuur. (Lees hier meer over onze grootste eco-zonde: de jaarlijkse reis met het vliegtuig naar de schone familie in Zuid-Afrika.) Maar voor we er even tussenuit vlogen, was er eerst nog een bijzondere ontmoeting.

Het was een grote eer om, in de enorme aula, te mogen luisteren en kijken naar Dr. Jane Goodall die voor het Festival van de Gelijkheid een bezoek bracht aan Gent. Met haar ‘verhalen uit het hart’ over natuurconservatie heeft ze mij geïnspireerd, op een andere manier dan ik had verwacht.

We kennen het beeld van Jane Goodall in de jungle, ‘als vreemde witte aap’ tussen een familie chimpansees. Ze geldt als pionier in de primatologie. Gedreven door wetenschappelijke nieuwsgierigheid en liefde voor dieren, natuur en avontuur, volgde ze sinds de 1960’s een indrukwekkend (jaloersmakend) parcours. Eerst als wetenschapper, daarna noodgedwongen als activist, om het hoofd te bieden aan de vele problemen waar het Afrikaanse regenwoud en haar bewoners mee te kampen hebben zoals: jacht, houtkap, landbouw, de biomedische wereld, armoede en conflict… En bij uitbreiding, de uitdagingen voor de hele aardbol. Ze gaf haar privé-leven op, om de wereld rond te reizen en haar woord te verspreiden. Deze avond hingen we aan haar lippen in Gent.

 

(Jane Goodall op het Festival van de Gelijkheid, kiekje van de vogels)

 

Ik verwachtte een voordracht vol wetenschap en visionaire conservatieplannen, maar het is uiteindelijk een erg emotionele hoogmis voor de bescherming van de planeet geworden. Een feest van de hoop, met een hardnekkig geloof in de kracht van mensen en de natuur.

De vaststelling dat de chimpansee zo goed lijkt op de mens, betekende ooit een belangrijke doorbraak in het beter omgaan met de dieren, maar deed er eigenlijk nu voor mij niet echt toe als argument om op te roepen tot respect. Niemand in de grote zaal moest nog overtuigd worden over de noodzaak en de dringendheid van natuurconservatie. Hunkerend naar inspiratie en wanhopig op zoek naar motivatie, kregen we vijf pijlers van hoop aangereikt: het intellect van mensen (toch de meeste), de veerkracht van de natuur, fun, internet en de menselijke ‘spirit’.

 

Intellect     Veerkracht van de natuur     Fun     Internet     Spirit

 

De belangrijkste taak ziet Jane Goodall weggelegd voor de moeders in de wereld. In een lofzang aan haar eigen liefdevolle moeder, roept zij alle moeders van de wereld op om aan te moedigen en vriendelijkheid en respect bij te brengen. Goed zorg dragen voor onze omgeving begint bij de opvoeding van onze kinderen.

Jane veroverde alle harten. En het zijn deze harten die de wereld zullen moeten redden. Na een staande ovatie en zelfs hier(!) en daar een traan, gingen we de zaal uit met de mantra:

 

Herstel is mogelijk. Iedereen heeft impact, hoe klein ook. De tijd dringt.

 

Met hernieuwd optimisme, popelende daadkracht en aangesterkt doorzettingsvermogen konden duizend mensen weer vol goeie moed verder en vetrokken Wilma en de vogels op reis naar een heel ver land, ergens langs de Indische Oceaan…

Hier trippelde ik samen met de kleine vogel langs de (over)vloedlijn op zoek naar allerlei aangespoelde schatten van de zee. We raapten alle mooie schelpen, maar ook een grote berg vol plastic dopjes, flessen, blikjes, flipflops en rietjes bijeen. En ja, we hadden er FUN mee! De meeste rommel moesten we jammer genoeg laten liggen, maar met de woorden van Jane Goodall indachtig, wist ik dat we ook met deze minuscule (schijnbaar nutteloze) daad, het verschil moesten maken. Zelfs in het licht van de massieve taak die voor ons ligt, zijn kleine, individuele acties belangrijk en misschien zelfs cruciaal.

Dankuwel Jane Goodall! Ik zet 2018 in vol inspiratie, als opschrijver, natuurvriend maar vooral als mama.

 

Bezoek en steun Jane Goodall’s Roots and Shoots.

 

Een hoopvol, geïnspireerd en gelukkig Nieuw Jaar iedereen!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

 

(mijmeringen vantussen de bananenplantages en apenbomen aan de wilde grote zee)

(ook voor de vaders en andere zorgdragers natuurlijk!)

(foto schelpjes van de vogels)

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie