Achtbaan

 

Als we echt goed kijken naar de mooie ronde vorm van onze planeet en de korte tijd die wij daar doorbrengen, moeten we de dingen dringend beter beginnen organiseren.

 

Pop-up

Architect Thomas Rau biedt een alternatief voor de roofbouwmaatschappij met een ‘achtbaan-strategie’. Voor ‘ons tijdelijk feestje op de kermis’ moeten we lichte pop-up structuren bouwen, die zuinig, stevig, efficiënt, makkelijk repareerbaar en eenvoudig re-monteerbaar zijn. Geen vastgoed maar losgoed. De spullenbaas is verantwoordelijk voor het goed beheer van het materiaal tijdens de doortocht naar een volgende ‘bestemming’.

 

Bib

De ‘rauwe’ materialen die we gebruiken voor onze bouwsels, ontlenen we tijdelijk aan wat Rau zo mooi ‘de grondstoffen-bibliotheek Aarde’ noemt. We moeten ze zo goed mogelijk organiseren zodat we ze oneindig lang kunnen recupereren. Niet alleen omdat we deze eindige materialen niet als afval willen verspillen. Ook omdat zij een identiteit en rechten hebben. Alleen zo kan een echte respectvolle circulaire economie ontstaan.

 

Ticket

Natuurlijk willen we niet allemaal onze eigen achtbaan hebben, we willen alleen een ticketje ‘plezier’. Van de rest willen we ons niks aantrekken. En als dat nu ook eens zo was voor lampen en koelkasten bijvoorbeeld? Dan kochten we alleen ‘licht’ en ‘koeling’.

Met de vraag naar ‘licht’ voor in zijn gebouwen, inspireerde Thomas Rau de lampenfabrikant Philips tot ‘Circular Lighting’. Hij wilde geen lampen kopen, alleen licht huren. De techniek en het materiaal daarvoor nodig, zijn volgens Rau de verantwoordelijkheid van de fabrikant zelf. Opeens werden de lampen degelijk, zuinig en afvalarm geproduceerd.

Wanneer de consument geen eigenaar van spullen is maar gebruiker van diensten wordt, ontstaat er een ander, winstgevend verdienmodel. Bovendien zal de eindverantwoordelijkheid voor de hele productie-keten volledig bij de producent zelf blijven. Hij wordt de spullenbaas die de materialen moet beheren waardoor hij zal kiezen voor efficiënte en duurzame fabricage zonder afval. Hij moet duurzame beheerder van maatschappelijk kapitaal worden.

In een roofbouweconomie zijn spullen die te rap kapot gaan een georganiseerd probleem dat veel geld en vooral veel afval genereert. Rau noemt afval slecht georganiseerd materiaal door gebrek aan eindverantwoordelijkheid.

 

Niks

Eigenaarschap van spullen is een illusie. We komen met niks en we gaan met niks. We zijn niet de gastheer, we zijn te gast, op doorreis. Een houding waarvoor een verschuiving van perspectief nodig is. Lastig, maar noodzakelijk. Radicaal? Levensnoodzakelijk!

Veel belangrijker dan wat we hebben, is wie we zijn.

 

Material Matters

Met zijn expertise-bureau Turntoo adviseert Thomas Rau producenten en consumenten op weg naar een circulaire toekomst.

Samen met zijn vrouw econome Sabine Oberhuber schreef hij het boek ‘Material matters. Het alternatief voor onze roofbouwmaatschappij’ (2016).

 

Bekijk Tegenlicht Lab met Thomas Rau: Einde van bezit.

 

Danku Thomas Rau en Sabine Oberhuber.

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

 

We must remember that we have not inherited this planet from our parents, we have borrowed it from our children. But we have not been borrowing their future, we have stolen it and we keep stealing it.

Jane Goodall

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie