Schone schoenen

(Veja)

 

Onze nieuwe sportieve voornemens, vereisen natuurlijk ook een nieuwe sportieve, stijlvolle look. Omdat we de voetafdruk van onze sportschoenen belangrijk vinden, gaan we op zoek naar de meest milieu-, mens- en diervriendelijke gympen.

 

Schoen-afdruk

Eerlijke mode’ en ‘schone kleren’ zijn in opmars. De afgelopen jaren groeide de aandacht voor de milieuvriendelijkheid van stoffen en de omstandigheden waarin kleding wordt gemaakt. Het is duidelijk geworden dat er in deze sector veel mis is. De schoenindustrie bleef in vergelijking onderbelicht, terwijl hier gelijkaardige problemen spelen op sociaal en ecologisch vlak.

Onmiddellijk werden tijdens mijn zoektocht twee grote problemen duidelijk: het gebrek aan transparantie van schoenmerken en een schaars aanbod aan eerlijk en milieuvriendelijk schoeisel. Als consument is het niet evident om een verantwoorde, goed onderbouwde keuze te maken.

 

Stap voor stap

De drie merken die er voor mij uitspringen bleken ook door het Nederlandse Rank a Brand gerangschikt in de top van ‘merken op de goede weg’ naar duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De criteria van de onafhankelijke merkenvergelijkingssite omvatten duurzaamheidskwesties als kinderarbeid, eerlijke lonen voor arbeiders, het milieuvriendelijk looien van leer, het gebruik van meer duurzame materialen, het uitbannen van giftige stoffen en het beperken van CO2-emissies.

 

Ethletic

Met goede arbeidsomstandigheden, steun aan sociale projecten en een strak milieubeleid behoort Ethletic tot de meer duurzame schoenmerken. Voor deze minimalistische klassieker wordt enkel duurzaam katoen en natuurlijk rubber gebruikt. Het is een diervriendelijke schoen omdat er geen leer aan te pas komt en er respectvolle landbouwmethoden gehanteerd worden. Fairtrade- en FSC- (Forest Stewardship Council) gecertificeerd!

 

(Ethletic)

 

Veja

Mijn favorieten zijn de smaakvolle en vrolijke Veja‘s. Ze zijn fair-trade gecertificeerd waarbij goede arbeidsvoorwaarden gelden voor de makers van de schoenen. Het geld dat wordt uitgespaard voor reclame gaat naar eerlijke lonen voor de mensen op het veld en in de fabriek in Brazilië. De productie gebeurt op het ritme van de oogst van het biologisch katoen en het natuurlijk rubber. Mens en natuur staan hier steeds hoog op de agenda. Van grondstof, assemblage, transport naar Parijs tot de verpakking van gerecycleerd karton. Ik apprecieer hun grote transparantie over het productieproces op de website en hun eerlijkheid en toekomstvisie over leer.

Van maat 22 tot 47. Ook voor vegans!

Lees hier het interview met de oprichters van Veja.

 

(Veja)

 

Birkenstock

Iets minder modieus, maar ook lang niet mis, zijn de sneakers van het Duitse merk Birkenstock. De meeste punten worden hier gescoord op het gebied van arbeidsomstandigheden, omdat alle producten in Duitsland worden gemaakt. Birkenstock werkt met een gedragscode waarin sociale en ecologische minimumnormen werden vastgelegd, waaraan de leveranciers moeten voldoen. Al is het niet direct duidelijk welke dat dan zijn.

 

(Birkenstock)

 

Shoestainable

Het productieproces van schoenen is erg complex. Om de schoenfabriek te bereiken hebben de benodigde materialen, zoals leer, rubber en katoen al een lange weg afgelegd, en dan is de schoen zelf nog niet eens gemaakt. In alle stappen van het productieproces zijn andere spelers betrokken: (sub)leveranciers, arbeiders, tussenpersonen en de schoenmerken zelf. Veel schoenmerken verschuilen zich achter deze complexiteit. Zelfs bij merken die zich als ‘sociaal’ en ‘groen’ profileren, is het twijfelachtig of zij zich dat imago wel mogen aanmeten. Er is te weinig openheid over de manier waarop schoenen geproduceerd worden.

Hoewel slechts enkele bedrijven (kleine) stappen hebben gezet, is er om een duurzame schoenindustrie te bereiken veel meer nodig.

Met Shoestainable zet een groep geëngageerde Nederlandse vriendinnen zich sinds 2014 in voor meer transparantie en duurzaamheid in de schoenindustrie. Zij zoeken antwoord op de vraag hoe een duurzaam geproduceerde schoen er precies uitziet, en wat er nodig is om een volledig duurzame schoenenindustrie te realiseren. In samenwerking met Rank a Brand, voeren ze campagne gericht aan een aantal grote schoenmerken. Teken hun petitie hier.

 

Oceaanschoen

Naast de top drie hierboven, verdienen nog een paar andere mooie ideeën onze aandacht.

Alhoewel het bekende schoenmerk Adidas niet hoog op de duurzaamheidsranglijst scoort, verdient hun samenwerking met Parley for the Oceans toch een eervolle vermelding. Parley for the Oceans is een platform dat makers, denkers en leiders wil samenbrengen om vervuiling van de oceanen onder de aandacht te brengen en te verminderen. Samen met Adidas ontwikkelden ze een sportschoen gemaakt van gerecycleerd oceaanplastic. Het begon met een 3D geprint prototype om nu de eerste 7000 paar te lanceren. Hun uiteindelijke doel is om nieuw plastic helemaal overbodig te maken en de oceanen plastic-vrij te houden.

 

(Parley for the Oceans)

 

OAT Shoes

Jammer genoeg bestaat het bedrijf ‘OAT Shoes’ ondertussen niet meer. Maar wat een mooi idee en een prachtige boodschap werden met deze schoenen ‘gezaaid’! OAT Shoes ontwikkelde de eerste biodegradeerbare schoen die echt bloeit! In plaats van ze na gebruik in de vuilbak te gooien, plant je ze in de grond, om na een tijdje te genieten van een mooi bloementuintje. Elk einde is een nieuw begin. Deze schoenen schenken aandacht aan de levenscyclus van schoenen en van alle dingen die we kopen. Te laat ontdekt…

 

(OAT Shoes)

 

Vivobarefoot

Deze twee neven uit Londen die uit een lange lijn van schoenmakers stammen, gaan terug naar de oorsprong met Vivobarefoot. Hun vertrekpunt is de anatomie van de blote voet. Met hun natuurlijke vorm en ultradunne zool krijg je met deze schoen het gevoel op blote voeten te lopen.

Ze maken gebruik van gerecycleerd PET en rubber, duurzaam gelooid leer van bekende oorsprong, milieuvriendelijke kurk, en gifvrije lijm en garen. De schoenen moeten lang meegaan en voor de productie wordt gelet op korte productieketens. Dit bedrijf investeert in een toekomst waar de impact op de voet en op de natuur zo klein mogelijk is.

 

(Vivobarefoot)

 

 

Blote voeten

We kunnen het ons ook heel makkelijk maken en ‘gewoon’ helemaal blootsvoets lopen! Volgens ‘The Barefoot Professor’ zijn (sport)schoenen totaal overbodig!

 

 

Wie durft?

 

Een kwieke start gewenst!

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

 

(deze post is niet gesponsord, en wil alleen de aandacht vestigen op duurzame schoenen-keuzes)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie