Haar haar

sophia-loren-swimwear-pits

(Sophia Loren via hier)

 

Haar is altijd al een onderwerp van idealen en voorschriften geweest. Een van de vele schoonheidsrituelen van vrouwen in het oude Egypte was het verwijderen van alle lichaamshaar (ook het hoofdhaar) met zeeschelpen, puimsteen of bijenwas. Bij de Grieken en Romeinen was een lijf zo glad als marmer een teken van rijkdom en status. Zoals Cleopatra in haar tijd een trendsetter was, zo was in de middeleeuwen Queen Elisabeth I het toonbeeld van schoonheid met onthaarde wenkbrauwen en voorhoofd…

 

Zomerjurken

Schoonheidsidealen komen niet plots. Een modetrend verspreidt zich langzaam, om uit te groeien tot een culturele norm. Toch is in onze westerse cultuur één precies moment bepalend geweest: de eerste haarloze vrouwenoksel in een advertentie voor ontharingspoeder in het tijdschrift Harper’s Bazaar, in 1915. Met de aanbeveling om de ‘beschamende haren onder de armen’ te verwijderen bij het dansen in de nieuwe mouwloze jurkenmode, was een sterk gecommercialiseerd schoonheidsideaal in de maak.

 

tumblr_inline_n4jucrzkda1qbcxfk

Waar niemand zich eerder druk over maakte, werd nu een (winstgevende) culturele revolutie. Hoe schaarser de kleding in de daaropvolgende jaren, hoe meer de vrouwelijke haarlijn werd teruggedrongen tot daar waar elektrische scheerapparaten en wax het debuut van de ‘bikinilijn’ maakten. (Het vrouwelijk lichaam mocht dan al onthuld worden, nog steeds werd ze gecensureerd in haar natuurlijk uiterlijk). Sinds de jaren 1980 zijn westerse vrouwen dagelijks in de weer om wenkbrauw-, oksel-, been- en ander haar binnen de perken te houden. De trend is een ‘diepgewortelde’ norm geworden.

 

Veiligheidsscheermes

Gillette kwam in 1901 met het dubbelzijdig scheermes, waarbij het scheermesje zelf vervangen kon worden. Slijpen was nu niet meer nodig. Tijdens de eerste wereldoorlog werden er 3,5 miljoen Gillette mesjes uitgedeeld aan Amerikaanse soldaten. Zij die terugkwamen bleven ze gebruiken waardoor de consumentenmarkt werd veroverd. Een paar jaar later werd met de ‘Milady Decolleté’, een vergelijkbaar scheermes voor vrouwen gelanceerd.

Door de komst van plastieken wegwerp-scheermesjes en andere ontharingsmethoden, raakte deze ouderwetse stalen uitvinding in onbruik. Dit is jammer omdat het in de strijd tegen (plastic) afval een uitstekend alternatief biedt.

Mooi, blinkend, efficiënt en goedkoper. Beter voor de huid en voor het milieu. Alleen de mesjes moeten vervangen worden. (Voorlopig zijn ze nog niet eenvoudig recycleerbaar en moeten ze (veilig ingepakt) mee met het restafval.) Lees hier een paar gebruikerstips.

 

scheermes

 

‘Refuse, (rethink), reduce, reuse, (repair), recycle, rot’

Weigeren, verminderen, hergebruiken, recycleren, composteren. Zo klinkt -in vaste volgorde- de mantra voor het voorkomen van afval, gelanceerd door Bea Johnson. (Later door anderen aangevuld met ‘her-denken’ en ‘herstellen’).

Met het stalen scheermes verminderen we (plastic) afval. Maar waarom hier eigenlijk niet resoluut kiezen voor het eerste? Refuse? Eens stilstaan bij de noodzaak van het hele gebruik zelf?

Niet ontharen? Niet omdat je een ‘hippie’, ‘rebel’, ‘feminist’ of ‘aapje’ bent (al is dat allemaal zo erg nog niet). Maar gewoon omdat je zoals Sophia Lauren jou weelderige, vrije en glamoureuze zelf wil zijn? Het zou zoveel tijd, energie, water, afval en geld besparen! Wat zou het ook een mooie boodschap zijn van zelfvertrouwen, schoonheid en vrijheid voor dat vrolijk, opgroeiend wild.

 

x00176982-jpg-pagespeed-ic-apmyg31ifk

(foto via hier)

 

Het is niet eenvoudig om het tegen een hardnekkig schoonheidsideaal op te nemen. Maar haar is aan een opmars bezig! Beroemde sterren worden er meer en meer mee gespot. Of neem eens een kijkje -als je durft- bij de Hairy Legs Club waar het welig tiert van vrouwen van over de hele wereld die deze trend delen.

 

untitled

 

Ik wens iedereen veel zachtheid toe, als dat nu met zachte benen of met zachte beenharen is. Zacht voor de keuzes, het uiterlijk en de schoonheid van alle mensen. En zacht voor de natuur.

 

Mooie stalen scheermessen vind je hier of hier.

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

 

(deze post is niet gesponsord, en wil alleen inspireren tot een groen leven in stijl)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie