Flip flop

     

(foto: Feelgoodz)

 

FlIP FLOP. De vrolijkste onomatopee die binnenkort weer de zomer mag inluiden. De muziek van zon, blote tenen en vrije voeten. Met zwoele tuinfeestjes, picknicks in het gras, lange strandwandelingen en dat openluchtconcert in het vooruitzicht moeten we dringend op zoek naar een milieuvriendelijk paar voor elke gelegenheid.

Minimalistische sandaaltjes worden al duizenden jaren overal ter wereld gedragen, maar de veelkleurige teenslippers zoals we ze vandaag kennen, werden pas populair sinds de 1950’s, nadat teruggekeerde Amerikaanse soldaten de ‘zöri’ hadden meegebracht uit Japan.

Vandaag zijn de flippers niet bepaald floppers, want goed voor een productie van honderden miljoenen per jaar. Podologisch gezien misschien niet de meest aangewezen stappers om lange tochten mee te ondernemen, maar niettemin het meestgedragen schoeisel op de hele aardbol.

Een groot probleem vormen de polyurethaan-schuim en plastic flipflops. Deze materialen uit de vervuilende en energieverslindende industrie worden niet afgebroken in de natuur en zorgen voor grote afvalbergen op het land en in de zee. Ken je het bizarre beeld van duizenden aangespoelde slippers op de stranden aan de Oost-kust van Afrika?

Bekijk eens het filmpje over Ocean Sole:

Alhoewel er dus al prachtige kleurige initiatieven bestaan om deze rommel op te ruimen en we ook niet per se onze flipflops in het water willen gooien, kunnen we toch maar beter snel op zoek gaan naar meer ecologische alternatieven.

 

Feelgoodz

Deze mooie plastic-vrije Feelgoodz voelen helemaal goed. Ze zijn zacht voor de voeten en zacht voor de natuur. Reiziger Kyle Berner kwam op het idee voor zijn bedrijfje in Thailand, toen hij zijn versleten flipflops inruilde voor een nieuw handgemaakt paar uit natuurrubber.

 

 

(foto: Feelgoodz)

 

De milieuvriendelijke flipflops worden gemaakt van de hoogste kwaliteit rubber uit de bomen in Chonburi, Thailand. Verwerking gebeurt zonder vieze stoffen en lokale vakmannen krijgen een eerlijk en vast inkomen. De slippers zijn 100 % biologisch afbreekbaar. Door het ontbreken van officiële Europese compost-ok-labels mogen ze niet mee in de gft-container (biodegradeerbaar is niet automatisch gelijk aan composteerbaar) maar als je ze na gebruik in stukjes knipt en in de grond begraaft, zouden ze in enkele weken volledig afgebroken moeten zijn.

Ik ben een grote fan van Feelgoodz en een blije nieuwe eigenaar van bovenstaande paarse exemplaren! Ik vond ze bij Chevalier des Pieds, de fijne web-winkel voor al jouw vegetarische schoenen. Niet de goedkoopste teenslippers, maar hun mooie verhaal is het zeker waard en ze moeten ook heeel lang meegaan. (Liefhebbers opgelet: de maten vallen erg klein uit: ik draag ze 2 maten groter!)

 

Bio-afbreekbaarheidstest volgt na gebruik (wat dus nog een tijdje kan duren…)

 

Vele zomergroensels,

 

Wilma en de flippo floppo’s

(deze post is niet gesponsord en wil alleen inspireren tot een groen leven in stijl)

(lees meer over ‘schone schoenen’)

(ocean sole)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie