Fijn stof

(Vivienne Westwood via Red Carpet Green Dress)

 

Mijn uniform was nu toch echt dringend aan een opfrissing toe! Op zoek naar schone en eerlijke kleren en onder het motto ‘Buy less (1), Choose well (2), Make it last (3)’, koos ik zorgvuldig (2) voor een (1) schone en eerlijke t-shirt van fijn stof (3)!

Mijn nieuwe zijdezachte en glanzende aanwinst is (eerlijk en zo dichtbij mogelijk) gemaakt van sterk en milieuvriendelijk TENCEL®

TENCEL®? Wat is dat? Alhoewel de stof al bestaat sinds de jaren ’90, had ik er nog nooit van gehoord. Jij?

Eens opzoeken (o.a. hier, hier, hier en hier).

 

Eucalyptus

TENCEL® is de merknaam voor Lyocell, een kunstmatige vezel op natuurlijke basis, die door de Oostenrijkse firma Lenzing op de markt wordt gebracht. De grondstof voor deze vezel is pulp van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde plantages in Zuid-Afrika. Het hout kreeg het Europese kwaliteitskeurmerk PEFC en het internationale keurmerk FSC.

Deze hoge bomen groeien snel, zonder kunstmatige irrigatie en zonder pesticiden. Ze staan op land dat niet geschikt is voor voedselproductie en slorpen veel minder oppervlakte en water op dan katoen.

Ondanks dat het hout de halve wereld rondgereisd is om uiteindelijk in de vorm van vezels in mijn kleerkast(je) te belanden, kunnen we hier wel zeker spreken van een duurzame(re) grondstof!

 

(foto: Armed Angels, houtsnippers als grondstof voor TENCEL®)

 

Lyocell

Het verschil met viscose(rayon) zit in het oplossen van de houtvezels. Bij viscose is dit geen milieuvriendelijk proces. Er wordt natriumhydroxide, koolstofdisulfide en zwavelzuur gebruikt en er ontstaan schadelijke bijproducten. Koolstofdisulfide is schadelijk voor de gezondheid en licht ontvlambaar.

Deze nadelen heeft men bij Lyocell ondervangen door een nieuw oplosmiddel (N-methylmorfoline-N-oxide) te gebruiken en door het proces zo te veranderen dat een gesloten kringloop ontstaat. Bijna 100% van het chemisch oplosmiddel wordt teruggewonnen. Zo kan het steeds opnieuw gebruikt worden en komt het niet in het afvalwater terecht. Deze speciale techniek kreeg de “Europese Prijs voor het Milieu” van de Europese Unie. Bravo!

Het bleken van de stof gebeurt volledig chloorvrij (TCF). Het bedrijf blijft investeren in het verduurzamen (grondstoffen, oplosmiddelen, energie, techniek en onderzoek) en zet ook in op transparantie en traceerbaarheid in de hele cyclus. Hoor manager Tom Burrow zelf aan het woord.

 

(t-shirt van TENCEL®: Armed Angels)

 

TENCEL®

Mijn t-shirt is zo zacht en mooi als zijde en is zo sterk als polyester, zo makkelijk als acryl, zo koel als linnen, zo warm als wol en veel beter vochtabsorberend dan katoen. De stof kreukt bijna niet en is vrij van chemische stoffen: een belangrijke eigenschap voor de gevoelige huid! Door de goede vocht- en warmteregulering en antibacteriële eigenschappen, krijgen zweetgeurtjes minder kans, waardoor TENCEL® een zegen is voor deze gezwinde fietsster en ook zeer geschikt voor het maken van bedden– en ondergoed!

TENCEL® bestaat 100% uit natuurlijke grondstof en is volledig biologisch afbreekbaar. Is ook meteen het probleem van microplasticvezels in de wasmachine van de baan!

 

Ik heb een beetje meer betaald voor mijn schone nieuwe kledingstuk, maar dat is het helemaal waard! Ietsje duurder maar veel duurzamer! Mijn eucalyptus t-shirt voelt helemaal goed!

‘I bought less, chose well and will make it last!’

 

Vele groensels,

 

Wilma en de vogels

(geen sponsoring, alleen bewondering)

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Verstuur reactie